6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Uzmanlardan brusella uyarısı!

Yozgat Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Cahit Kayhan, açıkta satılan ve kaynatılmamış sütten yapılan peynir ve tereyağının brusella hastalığına neden olabileceğini söyledi.

Açıklamalarda bulunan Dr. Cahit Kayhan, halk arasında 'Peynir hastalığı' olarak bilinen brusellanın sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlarda görüldüğünü ve insanlara bulaşabildiğini belirtti.

Brusella hastalığının süt ve süt ürünlerinden de insanlara bulaştığını ifade eden Kayhan, "İyi kaynatılmamış sütlerden yapılan peynirlerin tüketmesi hastalık riskini artırmaktadır. Çiğ sütle yapılan peynirlerde hastalık yapıcı mikro organizmalar uzun süre canlı kalıyor. Bundan dolayı tüketici sağlığı açısından son derece tehlikeli olabilir. Peynir yapılırken sütün en az 65 derece ısıtılması gerekir" dedi.

Brusella hastalığının halsizlik, ateş, gece terlemeleri ve eklem ağrıları gibi belirtilerinin de olduğunu ifade eden Dr. Kayhan, "Brusella ilaçla tedavi edilen bir hastalıktır. Ancak tedavisi uzun süren bir hastalıktır. Hastalık, tedavi edilmez ise kronikleşen ve bu dönemde başta iskelet sistemi olmak üzere çeşitli sistem ve organ tutulmalarına neden olabilir" diye konuştu.

Peynir alacak kişilerin pişirilmiş sütten yapıldığından emin oldukları peyniri almaları konusunda tavsiyelerde bulunan Dr. Kayhan, "Alınan peynirde tereddüt oluşuyorsa, peyniri 2 aya yakın bir şekilde tuzlu suda salamura yapılarak bekletilmesi gerekir. Brusella hastalığının en iyi önleme yolu ise mutlaka pişirilmiş sütten peynir yapılmasıdır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2009 Salı 15:25:20
Güncelleme :12 Mayıs 2009 Salı 15:31:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?