8
Mayıs
2024
Çarşamba
YOZGAT

Uzmanlardan güneş gözlüğü uyarısı!

Yozgat Özel Şifa Hastanesi Göz Doktoru Ahmet Hamdi Şentürk, yaz aylarında güneş gözlüklerine olan talebin artığını belirterek, "İşportacılardan alınan gözlükler göze zarar veriyor" dedi.

Güneş gözlüklerinin göz sağlığı açısından önemine dikkat çeken Nil Optik sahibi Çelebi Aslan, işportada satılan ruhsatsız ve kalitesiz gözlüklerin, göz sağlığını bozduğunu söyledi.

Vatandaşların gözlük alırken fiyatına aldanmamaları gerektiğini belirten Aslan, "Ucuza alınan gözlükler, gözlere vereceği hasarla daha büyük kayıplara neden olabilir. Kalitesiz ve ruhsatsız yapılan gözlükler, gözleri güneş ışınlarından korumadığı gibi direk gözlere vermektedir. Bu da gözlerin daha fazla zarar görmesine neden olmaktadır" dedi.

Yozgat Özel Şifa Hastanesi Göz Doktoru Ahmet Hamdi Şentürk, insanların güneş gözlüğü alırken, ruhsatlandırılmış optikçilerden kaliteli gözlük alması gerektiğini, işportadan alınan güneş gözlüklerinin göze zarar verebileceğini söyledi. Dr. Şentürk, yaz aylarında güneş gözlüğü kullanan insanların sayısının arttığını ve işportacılardan dahi güneş gözlüklerinin satıldığını belirterek, "İşportacıdan alınan kalitesiz gözlükler, gözü ultraviole ışınlardan korumadığı gibi tam tersine mikroskop etkisiyle ışınları gözün makula bölgesine yönlendirebiliyor, bu da makula yanıklarına neden olabilir. Bu da hiç istemediğimiz bir durumdur" dedi.

İnsanların güneşe çıkınca gözünü kısması, gözün kendini koruma mekanizması olduğunu belirten Dr. Şentürk, "Kaliteli bir güneş gözlüğü takarsak, ultraviolenin zararlı etkilerinden arınmış ışın gözün arkasına daha az miktarda gelmesini sağlamış olacaktır. Güneş gözlüğü alacak kişiler, gözlüğün mümkün olduğu kadar büyük olmasına dikkat etmelidir. Gözlük, göze giren ultraviole ışınları yeteri kadar engellemelidir. Kaliteli olmalı, işportacılardan değil, optikçilerden alınmalıdır. Her renkte olabilir, renkler zevke göre değişir, ancak bizim istediğimiz kahverengi ve kahverengi tonlarıdır. Numaralı gözlük takanlar, aynı numaralı olarak güneş gözlüğü alabilirler. Numarasız güneş gözlüğü alanlar, zevklerine göre gözlük alabilirler. Ancak numaralı gözlük alıyorlarsa, gözlük numarasının öğrenilmesi için doktora müracaat etmeleri gerekmektedir. İster gözlük taksın ister takmasın insanlarımız ne olursa olsun güneşe direkt olarak bakmamalıdır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2008 Cuma 11:38:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?