6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Uzmanlardan mantar uyarısı!

Yozgat Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Cahit Kayhan, doğada yetişen mantarları zehirli zehirsiz ayırt etmede net bir sınırın bulmadığını belirterek, kırsal alanda mantar toplayan kişilerin çok dikkatli olması gerektiğini söyledi.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Dr. Cahit Kayhan, yağmurların ardından havaların ısınmasıyla birlikte doğada bol miktarda mantarın bulunduğunu söyledi. Başhekim Kayhan, "Vatandaşlarımızın iyi ayırt edilemediği için rasgele mantar toplayıp yememelerini öneriyoruz. Bu aylarda doğadan toplanan mantardan bilinçsizce yenmesinden dolayı zehirlenme vakaları artıyor. Biz mantar yemek isteyen kişilerin kültür mantarı tüketmesini istiyoruz" dedi.

Mantar zehirlenmesinin kendisini 3 kısımda gösterdiğini de dile getiren Dr. Kayhan, "Birincisi basit bir mide ağrısı, ikincisi ateşli, bulantı, kusma, karın ağrısı, üçüncüsü ise karaciğer yetmezliğine dahi yol açan, ölümle sonuçlanan mantar zehirlenmeleridir. Mantar yedikten sonra bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, göz merceklerinde küçülme hissedilirse en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerekir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2009 Pazartesi 15:46:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?