7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Vali Çiçek'ten gezi değerlendirmesi

Yozgat Valisi Amir Çiçek, tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için çalıştıklarını belirterek, “Devecipınar Damızlık Hayvan Üretme Çiftliği, hayvancılığın gelişmesine büyük katkı sağlayacak” dedi.

Geçtiğimiz hafta Almanya'nın Hannover şehrinde düzenlenen ‘Euro Tier 2008 Uluslararası DLG Hayvan Besi İşletmeciliği Uzmanlık Fuarı'na katılan Yozgat Valisi Amir Çiçek, gezisini değerlendirdi. Vali Çiçek, Avrupa'daki gelişmeleri görmek için 19 kişilik bir ekip ile Almanya'da düzenlenen fuara katıldıklarını söyledi.

Çiçek, "Fuar çok olumlu geçti ve teknik ekiplerimiz orda bulunan son teknolojileri ilimizde nasıl uygulanabileceği konuları üzerinde çalışmalar yaptı. Fuara birçok ülkeden firmalar ve uzmanlar katıldı. Almanya'da bulunduğumuz süre içeresin de uzmanlarla görüşmelerimiz oldu. Yeni bilgiler edindik" dedi.

Fuarda özellikle hayvanların doğumdan itibaren başlayan takibi konusundaki teknolojik gelişmeleri gördüklerini ifade eden Vali Çiçek, "Ülkemizde kulak küpeleri ile hayvanların takibi yapılıyor. Yeni teknolojide ise hayvana mikroçip takılıyor ve elektronik aletlerle takibi yapılıyor. Süt sağmadaki gelişen teknolojiler, biyogaz üretim teknolojilerini gördük" dedi.

Türkiye'nin en büyük damızlık hayvan üretme çiftliklerinden birisi Devecipınar Büyükbaş Damızlık Hayvan Üretme Çiftliği’nin, Yozgat'ta ve ülkede sertifikalı damızlık hayvan temini açısından çok önemli bir yatırım olduğunu vurgulayan Vali Çiçek, "Avrupa’da gördüğümüz teknolojik gelişmeleri bu çiftlikte uygulayabiliriz. Önemli olan halkımızın modern teknolojilerden yararlanarak sağlıklı ve karlı üretim yapmasıdır. Devecipınar Hayvan Çiftliği sertifikalı hastalıktan korunmuş, sağlıklı hayvan yetiştirmektedir. Şuanda çiftlikte bin 500'ün üzerinde hayvan bulunmaktadır. Henüz çiftlik dışına satış yapamıyoruz. Çiftlik kapasitesi tamamlandığında üreticimize sertifikalı, hastalıktan korunmuş hayvanlar verebileceğiz. Hayvancılık yapılırken, çok düşük şekilde girdi sağlanması gerekir. Devecipınar Damızlık Üretme Çiftliği aynı zamanda bölge halkına hayvancılığın nasıl yapılması gerektiği konusunda da bilgiler vermektedir. Yem bitkilerini arazi kiralayarak temin etmesi, silajlık mısır ekerek silaj hazırlaması, hem maliyeti düşürmüş hem de verimi artırmıştır" dedi.

Fuarda gördükleri teknolojinin en önemlisi hayvan gübresinden biogaz üretimi olduğunu vurgulayan Vali Çiçek, "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve ilimizde enerji sorunu her geçen gün artmaktadır. İlimiz enerji sorunu jeotermal enerjiye yönelerek çözmeye çalışırken, bio enerjinin de değerlendirilmesi gerekmektedir. Ülkemizde bio enerji kullanılmakta, ancak ilkel yolla yapılmaktadır. Avrupa'da geliştirilen teknolojide makinelerle hayvan gübresinden bio enerji üretirken, diğer taraftan da gübre yapmaktadır. Biz bio enerji üretimini ilimizde yaygınlaştırmak için bir çalışma başlatacağız. Konu ile ilgili teknik elemanlar bu proje üzerinde çalışmaktadır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 18:36:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?