6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Vali Çiçek'ten su müjdesi!

Yozgat Valisi Amir Çiçek, Esenli Kasabası'nda bulunan Gelingüllü Sulama Barajı'nda incelemelerde bulundu.

Yozgat'ta en çok alanı sulayan Gelingüllü Baraj'ında, son yağan yağmurlarla birlikte doluluk oranının 90 milyon metreküpe ulaştığını söyledi.

Gelingüllü barajının tam doluluk kapasitesinin 270 milyon metreküp olduğunu belirten Çiçek, "Barajdan Esenli, Paşaköyü, Şefaatli, Yerköy ve Sekili arazilerinden yaklaşık 21 bin hektar alan sulanmaktadır. Pompaj sulama sistemi ile bu alan her geçen yıl biraz daha artmaktadır. Bu barajımızdaki su miktarı her hafta ölçülmektedir. Her ne kadar küresel ısınma olmuş olsa da, sular azalmış olsa da barajlarımızdaki su miktarı istediğimiz düzeye gelmiştir. En son yapılan ölçümlerde Gelingüllü barajında su seviyesi 90 milyon metreküp olarak belirlenmiştir. Geçen yıl bu günlerdeki su seviyesini geçmiştir" dedi.

Geçmiş yıllarda kullanılamayan Boğazlıyan ilçesindeki Uzunlu barajında da iyileştirme çalışmalarının yapıldığını ve su tutulmaya başladığını ifade eden Çiçek, "Vatandaşımız 4-5 yıldır sulama yapamadı. Ama biz su tutmaya başladık. Boğazlıyanlı çiftçilerimize, bu yıl su verebileceğiz. Yahyasaray barajımızda da 10 milyon metreküp su toplanmış ve doluluk oranı yüzde 40'a ulaşmıştır. Aşağısarıkaya, Gülüstan göletlerinde de su seviyesi her geçen gün artmaktadır. Süreyyabey barajı, Yozgat, Çorum, Amasya ve Tokat arazilerinden geniş bir alanı sulayacak önemli bir barajdır. Baraj su tutma seviyesine geldi. Şu anda etrafındaki yol çalışmaları sürüyor. Bu yıl içerisinde barajda, su tutulma işlemleri yapılabilir" diye konuştu.

Yozgat, Yerköy ve Organize Sanayi Bölgesi'nin içme suyu ihtiyacını karşılayacak Musabeyli Barajı'nın inşaat çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Çiçek, "Musabeyli barajı hızlı bir şekilde inşaatı devam etmektedir. Şu anda tünelleri ve alt tabanı yapıldı. İstimlak da bitti. Baraj tamamlandığında Yerköy, OSB ve Yozgat'ın içme suyu ihtiyacını karşılayacak" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2009 Cumartesi 22:35:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?