5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Vali'den 'hızlı tren' müjdesi

Ankara ile Kafkasya’yı birbirine bağlayacak hızlı tren hattının, Yozgat merkezden geçmeyeceği söylentilerine Yozgat Valisi Gökhan Sözer açıklık getirerek, "Hızlı tren, Yozgat ve Sorgun’dan geçecek" dedi.

İHA’ya açıklamalarda bulunan Yozgat Valisi Sözer, hızlı trenin, ilk aşamada Yozgat’ı Sivas ve Ankara’ya bağlayacak bir güzergahı olduğunu belirterek, "Ancak, nihai hedefte Kafkasya, Tiflis ve Orta Asya bağlantısını sağlayacaktır; o nedenle bu, çok önemli, stratejik, yük ve yolcu taşıma amaçlı bir projedir" şeklinde konuştu. Hızlı trenin Yozgat merkezden geçeceğini ve hattın birinci ayağı olan Yozgat’ta fizibilite çalışmalarının ikmal edildiğini ifade eden Vali Sözer, "İlimizde güzergah tespitleri yapılmıştır. Bunla ilgili ilimizde de çevre etki değerlendirme toplantısı yapılmıştır. Mevzuat gereği hızlı trenin geçtiği güzergahtan etkilenecek yerleşim yerlerindeki kişilerin bilgilendirilmesi sağlanmıştır. Güzergahın, daha önce maliyetin düşük olması planlanarak Şefaatli Osmanpaşa hattından geçmesi düşünülürken, yapılan müracaatlarla güzergah, Yozgat ve Sorgun’u kapsayacak şekilde düzenlenmiştir" dedi.

Hızlı trenin çok hassas teknik verilere sahip güzergahtan geçmesinin istendiğini, eğim ve virajların hızına ve tekniğine uygun olması gerektiğini vurgulayan Vali Sözer, "Dolayısıyla karayolu gibi istediği yerden, yönden geçirilmesi mümkün değildir. Yapılan etüt ve incelemelerde, Divanlı Köyü’nde bir istasyon kurularak trenin Sorgun ilçemizden geçirilmesi mümkün görülmüştür. Trenin proje tadilatı yapılarak Sekili-Yozgat-Sorgun istikametinden geçirilmesi sağlanacaktır" şeklinde konuştu.

Dünyanın birçok ülkesinde hızlı trenle, en hızlı ve en ekonomik şekilde insan ve yük taşındığına vurgu yapan Vali Sözer, "Hızlı tren yüksek verimli bir teknolojidir. Bu teknolojiyle Yozgat-Ankara arası 1 saat 10 dakikaya düşecektir. Ankara-Yozgat-Sivas hızlı tren yolu, hem Yozgat’a hem de ülkemize katkılar sağlayacak önemli bir projedir. Daha önemlisi Yozgat için çok stratejiktir. İlimizin geleceğini, Yozgat’ın dünyayla bağlantısını hızlı trenle sağlayacağız" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2005 Salı 01:06:59
Güncelleme :28 Haziran 2005 Salı 18:06:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mikail Dursun IP: 80.251.34.xxx Tarih : 14.06.2006 14:51:20
Bu büyük projenin Yozgat'ımıza ve ilçelerine cok buyuk faydalar-getiriler saglayacgina inaniyor ve sayin valimizi ve emegi gecenleri en icten duygularimla kutluyorum. Mikail Dursun Yakacik Koyu Kadisehri/Yozgat dursun@ankara.edu.tr Ankara Universitesi Yabanci Diller Yuksekokulu Fakulte Sekreteri