5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Vali'den kene uyarısı

Yozgat Valisi Gökhan Sözer, kene konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunarak, her kenenin virüs taşımadığını ve paniğe gerek olmadığını söyledi. 

Son 1 hafta içerisinde 2 kişinin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından ölmesi ve basında geniş yer alması üzerine bir açıklama yapan Yozgat Valisi Gökhan Sözer, KKKA hastalığına neden olan kenenin kuzey ve doğudaki ilçelerde görüldüğünü belirterek, "Kenelere ahırlarda, çayırlarda ve meralarda rastlanmaktadır. Bu kenelere karşı sağlık teşkilatımız, tarım teşkilatımız sürekli uyarıcı ve eğitici çalışmalar yapmaktadır. Keneye karşı nasıl tedbir alınacağı, nasıl zirai mücadele yapılacağı, ne şekilde davranılacağı, şayet kene ısırdığı ve muhatap olunduğu taktirde, sağlık kurumlarına ne şekilde müracaat edileceği konusunda vatandaşlarımız eğitilmekte ve bilgilendirilmektedir" dedi. 

Vatandaşların kendilerine öğretilen, anlatılan kene ve hastalıkla ilgili bilgiye itibar etmelerini isteyen Vali Sözer, "Vatandaşlarımız kendilerine verilen tavsiyeleri yerine getirsin. Aksi taktirde telafisi güç sonuçlarla karşılaşılmaktadır. Ahırlarını, çayırlarını, meralarını ve barındıkları yerleri keneye karşı ilaçlasınlar. Hayvanlarını muhakkak keneden ilaçlayarak arındırsınlar. Kene kendilerini ısırdığı taktirde hemen en yakın sağlık kurumuna giderek müracaat etsinler" şeklinde konuştu. 

Kene ve KKKA hastalığının Yozgat'ta ürkütücü boyutta olmadığına değinen Vali Sözer, "Keneye muhatap olan vatandaşlarımızın her türlü tedbiri kişisel bazda, bulundukları bölgeye yönelik olarak almalarını tavsiye ediyoruz. Dikkatli olmaları, zirai mücadeleyle keneye karşı mücadele etmeleri, hayvanlarını keneden korumalarını, kendilerini keneyle temastan önleyecek tedbirleri almalarını tavsiye ediyoruz. Kırsalda yaşayan, hayvancılıkla iştigal eden, uğraşan insanların keneyle muhatap olmaları kaçınılmazdır. Kenenin kendisine yapışmasını önleyecek, yapıştığı taktirde gerekli tedbirleri alması esastır. Paniğe gerek yoktur. Hem ilaçlamaları hem sağlık tedbirlerini yerine getirdikleri taktirde bir sorun yoktur. Ayrıca her kenede hastalık yapan virüs bulunmamaktadır. Her kene tehlikeli ve virüslü değildir. Ama tedbir olarak kenenin görüldüğü yerde derhal ilgili tarım kurumuna veya sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri tavsiye olunur" diye konuştu. 

İlaçlamaları vatandaşların kendilerinin yapması gerektiğini ifade eden Vali Sözer, ilaçlama yapılırken Tarım İl Müdürlüğü'nden teknik ve sair anlamda yardım alabileceklerini söyledi.
İHA
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2006 Cuma 16:26:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?