8
Mayıs
2024
Çarşamba
YOZGAT

Yerköylü çiftçi icra kıskacında

Yozgat'ın Yerköy Ziraat Odası Başkanlığı, üye aidatını ödemeyen çiftçileri icraya verdi.
Yozgat'ın Yerköy ilçesinde yaşanan kuraklık nedeniyle ürün alamayan ve tarımsal girdilerin yüksek olması nedeniyle zor günler geçiren çiftçiler, Yerköy Ziraat Odası'na olan aidat borçlarını ödeyemeyince oda tarafından icraya verildi.

Yerköy Ziraat Odası Başkanı Yusuf Bahri Yılmaz, 5 binin üzerinde üyelerinin bulunduğunu ve üyelerin büyük çoğunluğunun da aidatları tahsil edemedikleri için ilk etapta 300 çiftçiyi icraya verdiklerini söyledi.

Yılmaz, "6964 Sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanunu'nun 4. maddesindeki 'Çiftçilikle ve çiftçi tanımlanması kapsamına girenlerin odaya üye yazılmaları ve yıllık aidat ödemeleri zorunludur' ifadesine karşılık biz üyelerimizden ortalama 12-70 YTL arasında olan aidatları toplamakta güçlük çekiyoruz. Memurumuza maaş ödeyemiyoruz. Emekli olan bir memurumuzun ikramiyesini veremedik. Vergi borcumuz nedeniyle odamıza ait araçlara haciz geldi. 2007 aidatları için çiftçilerimize iki kez uyarı yazısı gönderdik ancak hiçbir sonuç alamadık. Bunun için de ilk etapta 300 üyemizi icraya verdik. Borcunu ödemeyen diğer çiftçilerimiz için de icra dosyaları hazırlanmaktadır" dedi.

Çiftçiye verilen belgeler için oda olarak herhangi bir ücret istemediklerini, sadece hizmet verdiklerini belirten Yılmaz, "Bazı çiftçilerimiz, 'Oda bize belge verip, para alıyor' diye konuşuyorlar. Biz verdiğimiz belgeler için değil, üyelik aidatlarını alıyoruz. Daha önceden Doğrudan Gelir Desteği için belge almak zorunlu olduğu için çiftçi belgeyi alırken aidatını ödüyordu. Belge zorunluluğu kalkınca, çiftçilerimiz aidatını ödemedi. Aidatlar ödenmeyince de biz personelimizin maaşını dahi ödeyemiyoruz.
Laboratuvarımız var, burada çalışan mühendislerimizin maaşını veremiyoruz" dedi.
İcraya verilmelerine tepki gösteren çiftçiler ise hiçbir uyarı yazısı gelmediğini ileri sürerek, "2001 yılında Doğrudan Gelir Desteği'nden faydalanmak için zorunlu olarak odaya kayıt yaptırdık ve işlemler sırasında üye aidatlarını ödedik. Ancak son iki yıldır odayla fazla bir ilişkimiz olmuyor. Odaya gitmediğimiz için de aidatlarımızı ödemedik. Çiftçi kuraklık dolayısıyla bu yıl verim alamadı. Tarımsal girdiler çok yüksek olduğu için zarar ediyoruz. Çiftçi şu anda odaya olan aidatını dahi ödeyemez
durumda. Biz odadan hiçbir belge almadığımız için odaya aidat ödeyeceğimizi de bilmiyorduk" dedi.

Mehmet Gökçeoğlu ise babasına ait odaya olan 2007 yılı aidatını icra yoluyla ödediğini belirterek, "58 YTL aidat borcu için icraya 191 YTL ödemek zorunda kaldım" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2008 Cumartesi 14:24:17
Güncelleme :15 Kasım 2008 Cumartesi 14:33:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?