6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Yozgat, saanen keçisini sevdi

Yozgat Çevre ve Orman İl Müdürü Birol Ayyıldız, 2007 yılında başlattıkları 'Saanen' keçi yetiştiriciliği konusunda yeni proje çalışmasının başladığını söyledi.

Birol Ayyıldız, kara keçilerin ormanlara büyük zarar verdiğini, bu sebeple orman köylülerinin karakeçi yerine daha verimli olan Saanen keçisi beslemeleri konusunda projeler hazırladığını belirterek, "Saanen Keçi Yetiştiriciliği Projesi' kapsamında 2007 yılında pilot köy seçilen 4 köyde uygulanan projenin başarıyla yürütülmektedir. 2007 yılanda İl Özel İdare Müdürlüğü desteğiyle başlatılan projede, iyi bir başarı elde ettik" dedi.

Pilot köy seçilen il merkezine bağlı Çatma ve Akdağmadeni ilçesine bağlı Karapir köyünde 4 vatandaşa verilen Saanen keçisinden alınan verimin kendilerini umutlandırdığını ifade eden Ayyıldız, "Biz proje kapsamında 4 vatandaşımıza 10 dişi 1 erkek olmak üzere 11'er keçi dağıttık. Dağıtılan bu hayvanlarda tek, ikiz, üçüz ve dördüz doğumlar olmuştur. Ancak bazılarının doğum yapmaması, bazılarının da doğum sonrası ölümler sebebiyle ortalama 10 keçiye 10 yavru kalmıştır. Bu da normaldir. İlk olduğu için keçiler uyum sorunu yaşamış olabilir. Vatandaşlarımızın bilgi eksikliği olmasından kaynaklanabilir. Ancak bu projenin Yozgat'ta başarılı olacağına inanıyoruz" dedi.

Ayyıldız, "Bu yılda yine ikiz, üçüz yavru yapan hayvanlar var. Saanen keçilerindeki verimi gören çok sayıda vatandaşımız, saanen keçisi almak için bize müracaat etmektedir. Yozgat'ın saanen keçisine uygun bir yer olduğunu düşünüyoruz. Saanen keçisi yavru ve süt verimi bakımında karakeçilere göre oldukça verimlidir. Bu projeyi uygulanmasıyla birlikte çiftçilerimizde daha fazla kazanç elde edeceklerdir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Mart 2009 Pazartesi 18:50:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?