6
Mayıs
2024
Pazertesi
YOZGAT

Yozgat için tarımın önemi büyük

Yozgat Valisi Amir Çiçek, kentin tarıma dayalı sanayi ile kısa sürede gelişeceğini söyledi.

Açıklamalarda bulunan Vali Amir Çiçek, Yozgat'ın bir tarım kenti olduğunu ve ekonomisinin daha çok tarım ve hayvancılığa dayandığını belirtti. Vali Çiçek, "Yozgat'ta halkın yüzde 77'si tarım, yüzde 18'i ticaret ve hizmet, yüzde 5'i ise imalat sektörlerinde çalışmaktadır. İlimiz yüzölçümünün yüzde 57'si tarım arazisi, yüzde 19'u çayır ve mera, yüzde 1'i bağ ve bahçe, yüzde 20'si ormanlık, yüzde 3'ü ise diğer araziler oluşturmaktadır. Bu verilerde ilimizde tarımın önemini gözler önüne sermekte. Yapılacak yatırımlarda bu verilerinde dikkate alınmasının gerekliliğini göstermektedir" dedi.

Yozgat Valiliği bünyesinde kurulan Proje Uygulama ve Koordinasyon Merkezi tanıtımı ve rehberliğinde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nca Uygulanan Kırsal Kalkınma Yatırımların Desteklenmesi Programı Kapsamında hazırlanan 12 projenin kabul gördüğünü vurgulayan Vali Çiçek, "Kabul gören 12 proje 5 milyon 506 bin 785 TL destek almaya hak kazanmıştır. İlimizde tarımın gelişimine yönelik ihtisas organize sanayi bölgesi kurulması çalışmaları devam etmektedir. Birincisi ihtisas seracılık organize sanayi bölgesi kurulacak. Valiliğimiz Proje Uygulama ve Koordinasyon Merkezi'nce, Aydıncık, Boğazlıyan, Sorgun, Sarıkaya ve Yerköy ilçelerinde uygun şartları taşıyan alternatif yer tespiti yapılmış olup, en uygun yer seçimine müteakip ihtisas seracılık organize sanayi bölgesinin kurulmasına yönelik gerekli çalışmalara başlanacaktır. İkinci ihtisas hayvancılık organize sanayi bölgesi kurulacak.

Yine bu projede Akdağmadeni, Kadışehri ve merkez ilçelerinde uygun şartları taşıyan alternatif yer tespiti yapılmış olup, en uygun yer seçimine müteakip ihtisas hayvancılık organize sanayi bölgesinin kurulmasına yönelik gerekli çalışmalara başlanacaktır. Merkez Sarıhacılı köyüne süt toplama merkezi kurulacak. Bu proje Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yürütülmektedir.

AB Katılım Öncesi Mali Programı'nın alt programı olan Kırsal Kalkınma Bileşeni'nde ilimiz süt işlemeciliği ve kırmızı et imalatında öncelikli olup, bu programın alt yapısını, uygulanabilirliğini ve pilot uygulaması niteliği taşıyan Sarıhacılı Köyü Süt Toplama Merkezi üreticilerin organize olmalarına ve buna bağlı olarak düzenli gelir sağlamalarına yönelik hazırlanmış olan projedir. Program dahilinde, başarılı olduğu takdirde il genelinde yaygınlaştırılacaktır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2009 Perşembe 16:50:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
özgür erdem IP: 85.110.184.xxx Tarih : 9.01.2009 09:20:52

keşke tarım kentinden ziyade sanayi kenti olabilecek adımlar atılabilse....