5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Yozgat patatesi Adapazarı'na rakip olacak

Yozgat Tarım İl Müdürlüğü, Yozgat’ı, sertifikalı patates tohumluğu üretim merkezlerinden biri haline getirmek için bir çalışma başlattı. Ordu, Niğde ve Nevşehir’de patates üretiminin durdurulması nedeniyle bu illerden doğacak patates üretim boşluğunu Yozgat’ın doldurması planlanıyor.

Yozgat Tarım İl Müdürü Duran Katar, çiftçilere dağıtmak üzere 33 ton sertifikalı patates aldıklarını belirterek, "Patateste son iki yıldır başlayan kanser tehlikesi nedeniyle üretim, 3 il dışına taşınmaya çalışılıyor.

Geçen yıl Kayseri ve Sivas da sertifikalı patates üretmeye başlandı. Bu yıl özel idare kaynaklarıyla ve çiftçi katkılarıyla yapmış olduğumuz proje sonucunda ilk defa Yozgat’a 33 ton sertifikalı patates tohumluğu aldık" dedi.

Alınan bu patateslerden yemeklik patates üretileceğini ifade eden Katar, "Bizim asıl hedefimiz, önümüzdeki yıldan itibaren yurt dışından ithal edilmiş veya yurt içinden ıslah edilmiş anaç tohumluk kullanılmak suretiyle Yozgat’ı da aynen Kayseri ve Sivas’ta olduğu gibi sertifikalı tohumluk üretim merkezi haline getirmektir. Ayrıca ilimizde üretilen sertifikalı tohumlukları çiftçilere tohumluk olarak satmak suretiyle yemeklik ve sanayiye dönük patates üretimi yapmaktır" şeklinde konuştu.

Üretimin Yozgat ilinde yapılması halinde Ordu’ya, Tokat’a diğer komşu illere buradan tohumluk satma imkanı doğabileceğine dikkat çeken Tarım İl Müdürü Katar, "Ekim yapılacak bölgede şimdilik 4-5 köye tohumluk veriyoruz. Bizim asıl sertifikalı tohumluk üretim merkezimiz Akdağmadeni ilçemiz olacak. Bu yıl sertifikalı tohumluk üretmeyeceğiz. Bunlar Kayseri’den gelen tohumlukların denemesini yapacağız. Yozgat’ta ekim, söküm ve çapa makinesi yok. Makinelerin getirilmesi içinde bir çalışma başlattık. Makineler geldiği zaman makineli tarıma geçeceğiz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2005 Cuma 22:51:39
Güncelleme :25 Nisan 2005 Pazartesi 14:46:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?