5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Yozgatlı avcılar şikayetçi

Yozgatlı avcılar, bu yıl av mevsiminin sönük geçtiğini, avlayacak bıldırcın bulamadıklarını söyledi. 

Yozgat'ta 40 yıldır avcılık yapan Osman Gözüyaşlı, geçmiş yıllara göre bu yıl av mevsiminin çok kısır geçtiğini belirterek, "Şu anda bıldırcın avı açık, ancak akşama kadar gezip dolaşıyoruz, avlayacak bir tane dahi bıldırcın bulamıyoruz" dedi. 

Bıldırcın neslinin gittikçe azaldığına dikkat çeken Gözüyaşlı, "Bıldırcının neslini avcılar tüketmiyor. Bıldırcın genellikle Nisan ayı içerisinde ülkemize gelmektedir. Göç mevsiminde özellikle Karadeniz sahil kesiminde ağlarla yakalanması en önemli sebeplerden birisi. Ayrıca yavru mevsiminde ekili alanlara atılan gübreler, kimyasal ilaçlar yavruların ölümüne sebep olmaktadır. Diğer bir sebep ise hasat mevsimiyle birlikte saman yapma makinelerinin ve kafes şeklindeki tırmıkların çalışması. Saman makineleri ve tırmık, uçamayan yavruları ve sıcaktan kalkamayan anaç bıldırcınları kaparak öldürüyor. Bu da bıldırcın neslinin tükenmesine neden oluyor" şeklinde konuştu. 

Saman makinelerinin Ağustos ayında çalışmaya başlaması gerektiğini ifade eden Gözüyaşlı, "Ağustos ayında bıldırcın yavruları büyümüş olur. Uçabilir ama saman erken yapıldığı için çok sayıda bıldırcın yavrusu makinelerin altında kalarak ölmektedir" dedi. 

Yozgatlı avcıların kanunlara uyduğunu ve belirlenen şartlarda ava çıktıklarını vurgulayan Gözüyaşlı, "Bir avcının belgelerini tamamlaması için 120 YTL'nin üzerinde para ödüyor. Ancak avlayacak bıldırcın bulamadığı için bir sezonda bir kere ava gidiyor. Avcı için sadece vurulacak av önemli değil, av olmasa da avlaklarda vakit geçirmek için biz avlaklara çıkıyoruz" dedi. 

Aynı zamanda av malzemesi bayiliği yapan Osman Gözüyaşlı, bu yıl av malzemelerinin gecen yıla oranla satışlarının yüzde 90 düştüğünü, bunun da sebebinin avlayacak bıldırcının sayısının az olmasından kaynaklandığını sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2006 Perşembe 16:10:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?