7
Mayıs
2024
Salı
YOZGAT

Yozgatlı çiftçiler icra kıskacında!

Yozgat'ın Esenli Sulama Birliği'ne kayıtlı çiftçiler, aidatlarını ödedikleri halde Birlik Başkanı tarafından icraya verildiklerini iddia ederek Yozgat Valisi Amir Çiçek'e şikayette bulundu.

Esenli Belediye Başkanı ve Esenli Sulama Birliği Başkanı Salih Aplak hakkında yolsuzluk iddiasında bulunan çiftçiler, valilik önünde toplanarak Yozgat Valisi Amir Çiçek'e dertlerini anlattı. Esenli Sulama Birliği'ne bağlı 5 köyde sulama yapan çiftçiler, aidatlarını ödedikleri halde Sulama Birliği Başkanı Salih Aplak'ın kendilerini icraya verdiğini iddia etti.

Esenli Sulama Birliği'nde yolsuzlukların olduğunu öne süren Özlüce Köyü Muhtarı Şakir Çetiner, "5 bin dönüm patates ekildi. Sadece 2 bin dönümü
kayıtlı, diğer kısmı kayıtlı değil. Yine çiftçiler aidatlarını öderken, TEDAŞ'A olan borcunu ödemediği için birliğin elektriği kesildi. Çiftçiye sulama suyu verilmediği için de pancarımızı sökemedik. Çiftçilerin pancardan en az 10 bin ton zararı oldu. Başkan toplantı yapmadan toplantı yapmış gibi kararlar alıyor ve başkan seçiliyor" iddialarında bulundu.

Güngör Erol isimli çiftçi de Başkan Salih Aplak'ın oğlu, kızı, gelini ve yeğenlerini çalıştırıp sulama birliğini aile birliğine çevirdiğini savunarak, "Çiftçinin parası ile sefa sürüyorlar. Elektrik borcunu da ödemiyorlar. Biz böyle bir başkan istemiyoruz. Bizden toplanan paralar nereye gitti bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Sulama aidat parasını ödedikleri halde icraya verildiklerini iddia eden çiftçiler, "Biz bu Başkan'ı istemiyoruz. Başkan'ı çiftçilerin seçmesini istiyoruz. Başkan kendi adamlarını yönetime yazarak tekrar seçiliyor. 5 bin dönüm patates, 5 bin dönüm pancar ekildi, bunlardan toplanan paralar piyasada yok. Ayrıca TEDAŞ'a olan 580 bin YTL borç var ve elektrikler kesik. Biz Valimiz Amir Çiçek'ten ve diğer yetkililerden yardım bekliyor, birlik gelir giderlerinin incelenmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.
Esenli Belediye Meclis Üyesi Ali Koç, aynı yolsuzlukların belediyede de yapıldığını iddia ederek, "150 bin YTL geldi, parayı nereye harcadığı belli değil. Yıllık 2,5 milyon YTL para geliyor, her haneye 100 bin YTL versen para bitmez, bu paralar nereye gidiyor bilemiyoruz. Kimse de gelip sormuyor" iddialarında bulundu.

Daha sonra polis kontrolünde valiliğe giren çiftçiler, dertlerini Vali Amir Çiçek'e anlattı. Çiçek, sulama birliklerinin çiftçilere faydalı olsun diye kurulduğunu belirterek, "Esenli Sulama Birliği'nde bir yolsuzluk veya bir sıkıntı varsa gereken inceleme yapılacaktır. Daha önce yapılan şikayetler doğrultusunda Esenli Sulama Birliği'nde başlatılan soruşturma devam etmektedir. Kim olursa olsun işlenen bir suç varsa yanına kalmaz, gerekli işlemler yapılır" dedi.

Esenli Belediye Başkanı ve Esenli Sulama Birliği Başkanı Salih Aplak ise 513 bin YTL elektrik borcundan dolayı sulama birliğinin elektriğinin kesildiğini doğrulayarak, "Biz çiftçilerden sulama aidatlarını 3 taksitte alıyoruz. Çiftçilerin bazıları birinci ve ikinci taksitini ödedi, diğerlerini ödemedi. Birliğimizin pancar eken çiftçilerden toplam 450 bin YTL alacağı bulunmaktadır. Bunun sadece 163 bin 587 YTL'si tahsil edilmiştir. 2 bin 500 dekar patates ekiminden ise 210 bin YTL tahsilat yapıldı. Borcunu ödemeyen 129 çiftçiyi icraya verdik" dedi. Çocuklarını sulama birliğinde çalıştırdığı iddialarına da yanıt veren Aplak, "Benim iki oğlum var, belediyede çalışıyorlar. Kızım sulama birliğinde çalışıyordu, onun da çıkışını verdim" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2008 Cuma 18:59:44
Güncelleme :5 Aralık 2008 Cuma 19:03:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?