5
Mayıs
2024
Pazar
YOZGAT

Yozgat'ta hayvancılık gelişiyor

Yozgat Valisi Gökhan Sözer, il genelinde tarım ve hayvancılığı geliştirmek için yapılan çalışmaların başarıyla devam ettiğini söyledi. 

Yozgat'ın çok önemli tarımsal ve hayvansal potansiyele sahip olduğunu belirten Vali Gökhan Sözer, "Bundan 3 yıl öncesine kadar Yozgat'taki hayvancılık gerilemiş iken, son alınan tedbir ve uygulamalarla hayvancılık tekrar canlandırılmaya başlamıştır. Hem merkezi hükümet politikaları hem de il düzeyindeki destekleme projeleriyle ilimizdeki küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık desteklenerek, hayvan varlığının niteliği kayda değer miktarda artırılmıştır. Bunun dışında tarıma dayalı hayvancılık kapsamında; yem bitkileri, silajlık mısır ekimleri de ilimizde hiç yok iken 10 bin dekarı geçen ekimler yapılmıştır. Fiğ, korunga, yonca ekimleri de arttırılarak kaba yem olarak kullanılmaya başlanmıştır" dedi. 

Türkiye genelinde tüm hayvanları kayıt altına alıp kulak küpesi takan ilk ilin Yozgat olduğunu vurgulayan Vali Sözer, "Hayvanların tamamı, hastalıklara karşı aşılanarak kontrol altına alınmaktadır. Yine ilimiz genelindeki tüm hayvan pazarları ve mezbahaneler ruhsatlandırılarak, yönetmenliğe uygun hale getirilmiştir. Yönetmeliğe uygun olamayan hayvan pazarları ve mezbahaneler, faaliyetten men edilmiştir. O nedenle kaçak hayvan girişi, sağlık belgesiz hayvan sevki, ilimizde mümkün değildir. Zaman zaman buna teşebbüs eden kişiler, yapılan kontrollerde yakalanmaktadır. Üreticilerimize ve hayvan sevki yapan kişilere tavsiyem, kesinlikle sağlık ve sevk belgesi olmadan hayvan nakletmesinler, ruhsatsız hayvan pazarlarına hayvan indirmesinler, ruhsatsız kesim yapmasınlar. Aksi takdirde mağdur olurlar. Biz Yozgat il sınırları içerisinde tüm hayvan varlığını, hayvan sağlığını kontrol ediyoruz. Civar illerde yoğun şekilde hayvan hastalıkları görüldüğü halde, ilimizde ya çok az görülmekte ya da hiç görülmemektedir. Bu da önemli mesafe aldığımızı bize göstermektedir" şeklinde konuştu. 

Açık süt satışının gıda kanununda yasaklandığına değinen Vali Sözer, "Açıkta süt satışı, gıda kanunu ile yasaklanmıştır. Bunu uygulamak; belediyelerin, sağlık kuruluşlarının, gıda kontrolü yapan ekiplerin, tarım müdürlüklerinin görevidir. Yoğurt, peynir ve yağ satışına, poşetli ve hijyen kurallarına uyulduğu müddetçe izin verilmektedir. Bunların da açıkta satışına izin verilmemektedir. O nedenle, üreticilerimizin mağdur olmamaları için kurallara uyulması gerekmektedir" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2006 Pazartesi 16:22:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
www.yozgatspor.net IP: 212.175.112.xxx Tarih : 28.07.2006 19:11:54
Bence hayvancılık ve tarım Yozgatın ana gelir kaynagı hukumetın ve Yozgat burokrasısının bu konuda halkı bilinçlendirip ab projlerı kapsamında gelen paradan Yozgatın da gariban halkının pay almasınısağlamalıyız bunu da arıcılık çiçekçilik tarımda yeni ürünler hayvan barınakları yapımı modern mezbahaneler ve buyuk fırmların salam sucuk sosis fabrikalarını Yozgat a çekmek patates üretmiyle yeni fabrikaların temelini atmak Yozgatın olmazsa olmazları arasındadır.