8
Mayıs
2024
Çarşamba
YOZGAT

Yozgat'ta hayvancılık hamlesi

Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesine bağlı Devecipınar kasabasında bulunan 2 bin 500 hayvan kapasiteli büyükbaş damızlık hayvan üretme çiftliği, Türkiye'nin damızlık hayvan ihtiyacını karşılayacak.

Tarım Kredi Kooperatifleri, Yozgat İl Özel İdare Müdürlüğü ve Başak Yem ortaklığıyla kurulan ve 14 Temmuz 2005 tarihinde hizmete açılan 2 bin 500 büyükbaş hayvan kapasiteli damızlık hayvan üretme çiftliğinde hayvan sayısı 800'e ulaştı. Devecipınar 2 bin 500 Başlık Damızlık Hayvan Üretim Çiftliği Müdürü Emin Sevimli, çiftlikteki damızlık hayvan sayısının her geçen gün arttığını belirterek, "Aldığımız hayvanlardan bugüne kadar toplam 500 buzağı elde edildi. Alınan buzağıların erkekleri besiye ayrılırken, dişi olanlar damızlık olarak çiftlikte bırakılmaktadır. Besiye aldığımız buzağıların besisi tamamlandığında kesime sevk edilmektedir" dedi.

Çiftliğin yıllık süt üretim kapasitesinin 2 milyon litre olduğunu ifade eden Sevimli, "Sağmal hayvan sayısı arttıkça süt üretim miktarı da artacaktır. Burada bir taraftan damızlık düve yetiştirirken, bir taraftan da süt üretimi gerçekleştiriyoruz" diye konuştu. Damızlık gebe düveler için halktan büyük bir talep olduğuna değinen Sevimli, "Ülkemizde damızlık olarak kaliteli hayvan bulamadığımız için çiftlikteki hayvan sayısını çiftlik kapasitesine ulaştıramadık. Bu nedenle 2 bin 500 hayvan kapasitesine ulaştığımızda çevremize ve talep doğrultusunda ülkemizin her köşesine damızlık düveleri gönderebileceğiz. Bu yılın sonuna kadar da hayvan sayısının 2 bin 500'e ulaşacağına inanıyorum" açıklamasını yaptı.

Çiftlik için bin 308 dekar mera kiralandığına değinen Sevimli, "Kiralanan meranın 250 dekarına suni mera oluşturmak amacıyla ekim yapıldı, geri kalan mera alanı her sene 250 dekar mera alanı eklenerek bin 308 dekarın tamamı suni mera olacak şekilde planlandı. Ayrıca Sarıkaya ilçemizde kiralanan bin 300 dekar tarlada Macar fiği ve silajlık mısır ekimi gerçekleştirilerek yıllık kaba yem ihtiyacımızın tamamına yakınını kendi imkanlarımızla karşılayacağız. Yaptığımız bu çalışmalar aynı zamanda çevre halkına modern hayvancılık ve tarım yönünden örnek olmaktadır" şeklinde konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2008 Cuma 18:00:08
Güncelleme :4 Ocak 2008 Cuma 18:03:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?