4
Mayıs
2024
Cumartesi
YOZGAT

Yüz güldüren uygulama

Yozgat'ta Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Eczacılar Odası tarafından üç yıldır yürütülen ortak projede, köylerde aile hekimine muayene olan hastaların ilaçları da eczacılar tarafından ayağına getiriliyor. Uygulama köy sakinlerini mutlu ediyor.

Aile hekimliği uygulamasının başlamasından sonra köylere giden aile hekimleri, muayene ettiği hastaların ilaçları temin etmede güçlük çekmesi üzerine, Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Eczacılar Odası bir proje hazırladı. Proje kapsamında aile hekimleri, yazdıkları reçeteleri, hastaya teslim etmek yerine şehre getirip Eczacılar Odası'na teslim ediyor. Eczacılar Odası da reçeteleri kapsama dahil olan eczanelere ulaştırıyor. İlaçları hazırlayan eczaneler, kendi araçlarıyla köylere giderek ilaçları hastalara teslim ediyor.

Yozgat Eczacılar Odası Başkanı Harun Lekesiz, iki yıldır devam eden uygulamadan köy sakinlerinin oldukça mutlu olduğunu söyledi. Lekesiz, "Aile hekimliği uygulamasının ilimizde başlamasıyla birlikte özellikle aile hekimleri uzak yerleşim alanlarındaki vatandaşlarımızı belirli aralıklarla ziyaret ediyor. Orada tedavi ve muayene işlemi gerçekleştiriyorlar. Muayene işlemlerinden sonra düzenlemiş oldukları reçetelere ilişkin ilaçları da biz Eczacılar Odası olarak, halkımıza yaşadıkları yerde ulaştırmayla ilgili bir proje başlattık. Bunu üç yıldır ilimizde uyguluyoruz. Sistem sayesinde aile hekimimiz köye geldiği zaman, isteyen hastaları muayene ediyor. Muayene edilen hastalar için düzenlemiş oldukları reçeteleri eczacı odamıza getiriyor, ecza odamız da onu tasnif ettikten sonra sıradaki eczaneye reçeteleri gönderiyor. Sıradaki eczane ilaçları hazırlayıp, hemen ertesi gün hastalarımıza ilaçlarımızı ulaştırıyor." dedi.

Uygulamadan köy sakinlerinin son derece memnun olduğunu ifade eden Lekesiz, "Uygulama köy sakinlerimizi çok mutlu ediyor. Çünkü yaşadığı yere, köyüne ilacı getirilmiş oluyor. Eczacılar olarak biz de bu uygulamadan memnunuz, çünkü sağlık alanının vazgeçilmez bir parçasıyız. Kamu sağlığının olduğu her yerde eczacı da vardır. Burada bir sağlık problemi varsa eczacı da burada olmalı düşüncesiyle işin içerisinde yer aldık ve 3 yılı aşkın süredir bunu burada devam ettiriyoruz. Genelde aile hekimlerimiz çarşamba, perşembe ve cuma günü gidiyor,köylerimizi ziyaret ediyor. O günlerde düzenlenen reçeteleri de cumartesi günü köylerimize ulaştırıyoruz. Yozgat'ta 96 tane merkeze bağlı köyümüz var, bunlardan 76 tanesi aynı gün içerisinde ilacını alabiliyor." diye konuştu.

Yozgat Halk Sağlık Müdürü Mehmet Akif Karaaslan da aile hekimliği uygulaması ile sağlık alanında önemli hizmetlerin yerine getirildiğini söyledi. Karaaslan, "İlimizde aile hekimliği uygulamasıyla köylerimize aile hekimlerimiz gidiyor, orada hastalarımızı muayene ediyor. Reçetelerini düzenliyor, reçeteyi düzenlemek yetmiyor, bu ilaçların hastalara ulaştırılması gerekiyor. Bunun için Eczacı Odası'yla yaptığımız ortak çalışma neticesinde bu reçeteler sıra usulüne göre toplanıyor, bu sisteme dahil olmak isteyen eczacılarla bir liste oluşturuldu, bunlar sırasıyla o reçeteleri toparlıyor ve ilaçları köylere belli bir güzergah üzerinden hafta da iki gün olmak üzere ulaştırıyorlar. Bu şekilde ulaşım imkanı olmayan şehre gelip ilaç alması zor olan vatandaşlarımızda bu uygulamada çok memnunlar bu uygulamayı daha da geliştirerek devam ettirmeyi istiyoruz." şeklinde konuştu.

Köy sakinleri, uygulamadan memnun kaldıklarını belirterek, "Eskiden hastanede doktor sırası beklerken şimdi doktor ve ilaç ayağımıza geliyor." diye konuştu.

CHA
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2013 Perşembe 14:08:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?