8
Mayıs
2024
Çarşamba
YOZGAT

Ziraat Odası 2009 yılından endişeli!

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, 2008 yılının çiftçi açısında hüsran yılı olduğunu belirterek, 2009 yılında durumun daha kötüye gitmesinden endişelendiklerini söyledi.

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, tarım girdilerinde, enflasyonun yüzde 100 olduğunu iddia ederek, geçen yıl tonu 900 YTL olan dap gübresinin bu yıl 2 bin YTL olduğunu ve çiftçinin gübresiz ekin ektiğini kaydetti.

2008 yılının çiftçi açısından çok sıkıntılı bir yıl olduğunu ifade eden Açıkgöz, "Çiftçilerimiz, devlet tarafından buğday taban fiyatı açıklanmadığından dolayı hasat ettiği ürünün bir kısmını Toprak Mahsulleri Ofisine emanete bıraktı. Ofis, buğdayın kilogramını 43 ile 46 YKR arasında emanete aldı. Bugün buğdayın fiyatı piyasalarda 40 ile 43 kuruş arasında satılmaktadır. Bunun nedeni ise ülkemize sürekli olarak ithal buğday girmesidir. Girdi fiyatları yüksek ve çıktı fiyatları çok düşük olmasından dolayı çiftçi zarar etmektedir" dedi.

Yetkililerin ithal buğday olayına el atması gerektiğini ve buğday ithalatını durdurması gerektiğini belirten Açıkgöz, "Tarihte bugüne kadar bu uygulama hiç olmamıştır. Harmanda, depolarda, çiftçinin evinde buğday dururken, ülkemize yurt dışından ithal olarak buğday getiriliyor. Ülke çiftçisi zarar ederken, bir de ithal buğday alınması, çiftçiyi daha zor durumda bırakıyor" dedi.

Açıkgöz açıklamasında şu ifadelere de yer verdi:

"1 ton dap gübre alabilmek için yaklaşık 4,5 ton buğday satmanız gerekiyor. 20-20-ZN isimli gübrenin tonu ise bin 400 YTL ve zam beklentisi dolayısıyla satışlar durmuştur. Çiftçi şu anda tarlasını hayvan gübresi dediğimiz ahırdan çıkan gübre ve kuş gübresi ile ekmektedir. Çiftçimizin yüzde 80'i gübre alamadığı için gübresiz ekim yapmaktadır. Bu da 2009 yılı hasadına yansıyacak ve 2009 yılının çiftçi açısından daha da zor geçeceğinden endişelenmekteyiz. Çünkü gübresiz ekin güçsüz çıktığı için don vurma veya zayıflıktan kurumalar olacak, bu da ürünü olumsuz etkileyecektir"

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2008 Cuma 17:18:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?