3
Mayıs
2024
Cuma
YOZGAT

Yusuf Ziya Bahadınlı


Yusuf Ziya BAHADINLI (1927-  ) 

Eğitimci, yazar. Yozgat, Bahadın Köyü’nde doğdu.Belli sürelerle Yozgat Ortaokulu, Pazarören Köy Enstitüsü, Yüksek Köy Enstitüsü, Balıkesir Eğitim Enstitüsü, Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’nde (Edebiyat Bölümü) okudu. 

İspir’de öğretmenlik yaptığı yıl “Çalışkan” olan soyadını “Bahadınlı” olarak değiştirdi.
6 ay kadar Ankara’da Türk Hava Yolları’nda çalışan Bahadınlı bir havalimanında Müdürlük görevini kabül etmeyerek buradan ayrıldı. Bu iş ona göre değildi. 1958 yılında bir yayınevi kurma isteği onda önlenemez hale gelmişken İstanbul’a geldi.
Kadıköy’de kitapevi olsun isteğiyle açtığı dükkanını bakkaliyeye dönüştürmek zorunda kaldı. 

Para kazandı. Kazandığı parayla bir yayınevi açtı!
16 yıl süren Hür Yayınevi’ni, 12 Mart sonrasında Yeni Dünya Yayınevi olarak sürdürdü. 6 Sayı çıkan Yeni Dünya dergisini çıkardı.
Bundan önce de “İlke” dergisini çıkartmıştı. Ortaklarına bırakarak ayrıldığı bu dergiyi babadan kalma tarlaları satarak yürütmeye çalışıyordu. O yayınladıkça polis topluyordu! 

Kuruluşundan kısa bir süre sonra üye olduğu TİP’in Yozgat örgütlenmesini yaptı. Örgütlenme barajını aşmak için kuruluşu yapılan bu ilde tek bir sosyalist yoktu. Bahadınlı Yozgat’ta TİP’i örgütledi ve 1965 yılında Milletvekili seçildi!
Hazırladığı “Türkçe Deyimler Sözlüğü”, “Türkçe Deyimler ve Kaynakları” gibi çalışmalar okullara sokulmamaya başlanınca Atasözleri Sözlüğü’nü Aydın Su adıyla çıkardı. 

Ankara’da çıkan Emek dergisindeki bir yazısı yüzünden yargılandı.
12 Eylül darbesi nedeniyle, 1979 Mart’ında bir yıl için gittiği Avrupa’da 12 yıl zorunlu olarak kaldı.
1991’de Türkiye’ye döndü.
Bahadınlı Sosyalist İktidar Partisi üyesidir. 

Eserlerinden bazıları: İtin Olayım Ağam – Hikayeler (1965), Haçça Büyüdü Hatit Oldu – Hikayeler (1978), Geçeneğin Karanlığında – Hikayeler, Tavandaki Kırmızı – Hikayelerinden Seçmeler, Güllüceli Kâzım – Roman (1975), Güllüce’yi Sel Aldı – Roman (1972), Gemileri Yakmak – Roman (1976), Açılın Kapılar – Roman, Lidya – Gözleri Yaprak Yetili – Roman, Öyle Bir Aşk – Anı Yazıları, Türkiye’de Eğitim Sorunu ve Sosyalizm – İnceleme (1968),
Dört Sosyalist Ülke – Gezi (1969), Türkçe Deyimler ve Kaynağı – Araştırma, Türkçe Deyimler Sözlüğü – Sözlük (1964), Atasözleri Sözlüğü (Aydın Su adıyla) – Sözlük .

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar