20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDINCIK - YOZGAT

Keneye karşı ilaçlama

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seraceddin Çom, bu yıl şimdiye kadar 44 kişinin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı şüphesiyle tedavi altına alındığını, bunlardan 4'ünün hayatını kaybettiğini söyledi.

Çom, hastalık ve hastalığa neden olan kenenin yoğun olarak görüldüğü Yozgat, Sivas, Tokat, Samsun, Amasya, Çorum'da her yıl olduğu gibi bu yıl da rutin incelemelerde bulunduklarını belirtti.

Çom, hastalığın kenenin her cinsinde bulunmadığını, özellikle mart ve kasım aylarında, havaların kuru ve sıcak olduğu dönemlerde, bu kenelerin insanlara hastalığı bulaştırma riskinin daha fazla olduğunu anlattı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürü Doç. Dr. Muzaffer Aydemir de "Vakalar göstermektedir ki, Türkiye genelinde özellikle Tokat, Çorum, Yozgat, Samsun gibi ölümlerin en çok rastlandığı illerimizde, ormanı açarak yanına oluşturulmuş arazilerde çiftçilikle uğraşan vatandaşlarımıza bu keneler dadanmakta ve onlardan kan emerek Kırım Kongo olgularına neden olmaktadır. Yozgat'ta, mart ayından beri Aydıncık, Çekerek, Kadışehri, Saraykent, Akdağmadeni ve merkezdeki 28 köyü kapsayan ve 140 bin büyükbaş ve 110 bin küçükbaş hayvanı aralıksız, düzenli olarak ilaçlamaya devam ediyoruz. Bu nedenle kenenin popülasyonunu en aza indirerek enfeksiyonun yayılmasını önleme gayreti içindeyiz. Ayrıca kene aktivasyonunun yüksek olacağı mayıs, haziran ve temmuz aylarında bakanlığımız çok ciddi bir kampanya başlatıyoruz. Bu kampanya kapsamında, 500 ton ilacı 36 ildeki milyonlarca sığır ve koyuna düzenli olarak ve en az 2 olarak uygulayacağız" dedi.

Yozgat Valisi Amir Çiçek de kentte bu yıl 17 kişinin hastalık şüphesiyle tedavi altına alındığını belirtti.

AA
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2008 Çarşamba 23:08:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?