6
Mayıs
2024
Pazertesi
AMASYA

Mithridates VI. (Mitridat)


(MÖ. 120 – MÖ. 63)

Pontus Kralı. Anadolu'da 120 MÖ. - 63 MÖ. Hüküm sürdü. Roma Cumhuriyetinin en başarılı komutanları olan Sulla, Lucullus ve Pompey'i yenmeyi başarmıştır. Romalıların Anadolu topraklarına girmesine çeşitli savaş taktikleriyle engel olmuştur. Birçok yabancı dil konuşabilmekteydi. Ayrıca düşmanlarının suikast planlarından kurtulabilmek için kendisini az miktarlarda zehirleyerek vücudunun zehirlere karşı bağışıklı olmasını sağlamıştır.

Mitridates, kendi adını taşıyan antidot (panzehir) ile de ünlüdür. Mithridat, küçük yaşta babasının hileli bir şekilde öldürülüşünü görür ve annesinin kendisini de öldüreceğinden korkarak, Pontus dağlarına (Kuzey-Doğu Karadeniz) kaçar. Bu dağlarda yedi yıl yaşayan Mithridat, yabani zehirli bitkiler üzerinde pratik bilgiler edinmiştir. Pontus kralı olduktan sonra, zehirlenmeye karşı kendini korumak için, özel bir antidot hazırlar. "Mithridaticum" denilen bu panzehirin terkibinde 48 çeşit drog bulunmaktadır. Zamanla, terkibinde bazı değişiklikler yapılarak, "Tiryak" denen ve her derde deva olarak ünlenen bir ilaç ortaya çıkmıştır.

MÖ. 64’te Pantikapaion’a yerleşen Mitridates, Tuna Irmağı üzerinden talya’ya saldırmaya hazırlanırken, ordu içerisinde oğlu II.Pharnakes’in önderlik ettiği bir ayaklanmayla karşılaşmıştır. Zehirle intihara teşebbüsü sonuçsuz kalmıştır. Bunun üzerine kendini Galyalı bir paralı askere öldürtmüştür (MÖ.63). Cenazesi Pompeus’un emri üzerine Pontus’un başkenti Sinope’deki (Sinop) krallık kabrine gömülmüştür. 

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar