6
Mayıs
2024
Pazertesi
AMASYA

Sadık Gürbüz


(1950 -   ) 

Türk halk müziği sanatçısı, besteci, tiyatrocu, sinema oyuncusu. 1950 yılında Amasya'da doğan Sadık Gürbüz, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Bir süre avukatlık yaptıktan sonra mesleğini bırakıp müzik yapmaya başladı. Sanatçı 1974 yılından beri profesyonel olarak müzik çalışmalarına devam etmektedir. Müzisyenliğinin yanı sıra, 10 yıllık bir tiyatro oyunculuğu da yapan Gürbüz, daha sonra tamamen müzik çalışmalarına yöneldi ve albüm çalışmalarının yanı sıra film müzikleri de yaptı. Uzun yıllar boyunca, dayanışma gecelerinin, konserlerin aranan ismi olan Sadık Gürbüz, hem seslendirdiği türküler hem de yaptığı bestelerle, müzik dünyasında kendine bir yer edindi.

Kara Çarşaflı Gelin (1975), Kaçak (1982) ve şaşkın Ördek (1983) adlı filmlerin müzikleri de Sadık Gürbüz'e aittir. 2005 yılında yapılan Misi adlı filmde Yani Baba adlı karakteri oynamıştır.

Eserleri:

"Pir Sultan Abdal", Sadık Gürbüz'ün 1975 yılında çıkardığı ilk albümdür. Pir Sultan Abdal'ın şiirlerine Sadık Gürbüz'ün yaptığı bestelerin ağırlıklı olarak yer aldığı albümde, Pir Sultan'ın geleneksel ezgilerle oluşturulmuş örnekleri de bulunuyor.
1978 yılında çıkardığı ikinci albümü "Sevdadır". Bu albümde, Nâzım Hikmet, Enver Gökçe, Ahmed Arif, Sabahattin Ali, Arkadaş Z. Özger gibi şairlerin şiirlerini bestelemiştir. 1982 yılında, Sadık Gürbüz "Ölüm Adın Kalleş Olsun" adlı albümünde genellikle toplumcu şairlerin şiirlerini bestelemiştir. 1985’te "Gurbet Bize Yazgı mı?" adlı albümünü, 1989 yılında “Toprağım ve Sevdam” isimli albümünü çıkardı. 1995 yılında “Turna Elinden”; 1998 yılında da Umut ve Yaşam Türküleri” isimli albümlerini çıkardı.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar