4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÖYNÜCEK - AMASYA
Belediye Sayfaları
Nufus
328.674
Yüz Ölçümü
5.520
İlçe Sayısı
7
Vali
Nufus
13.425
Yüz Ölçümü
569
Belediye Sayısı
39
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Göynücek Genel Bilgi

Göynücek Genel Görünüm

Karadeniz Bölgesi'nde Amasya İli'ne bağlı ilçe olan Göynücek'in doğu ve güneydoğusunda Tokat, güneyinde Yozgat, batısında Çorum, kuzeyinde de Merkez ilçesi bulunmaktadır. İlçenin toprakları güneybatı ile kuzeydoğu doğrultusunda bir birine dik olarak uzanan Karadağ ile Buzluk dağlarının arasındaki Çekerek Vadisi'nde kurulmuştur. yeşilırmağın kollarından Çekerek Çayı'na Çorum Çayı ilçenin 6 km.kuzeydoğusunda katılır.

Yüzölçümü 569 km2’dir. 20.992 nüfusu olup, bunun 2.678’i ilçe merkezinde. 18.314’ü bucak ve köylerde yaşamaktadır. 1954 yılında ilçe olmuştur.

Amasya'nın en küçük ilçesi olup, ekonomik yönden de en az gelişenidir. Ekilebilecek toprakların azlığı, ulaşım güçlüğü ve doğal kaynaklardan yoksun oluşu ilçenin gelişebilmesini engellemiştir. Tarımla uğraşan halkın gelirini buğday ve arpa üretimi sağlar. Az da olsa baklagiller, elma, ayçiçeği, üzüm, kiraz ve kendir de yetiştirilmektedir. Sık bir orman örtüsü ile kaplı olan dağların düzlük kısımlarında sığır, koyun başta olmak üzere hayvancılık da yapılmaktadır.

Gökçeli Kalesi

Kentin ne zaman kurulduğu kesinlik kazanamamıştır. Günümüze gelen eserlerin başında ilçeye 8 km. uzaklıktaki Çekerek vadisine bakan kayalık üzerinde kurulmuş Gökçeli Kalesi gelmektedir. Roma Döneminde garnizon olarak kullanılan Kalede 98 basamaklı merdiven ile gizli bir yol bulunmaktadır. İlçe merkezine 6 km. uzaklıkta bulunan Çamurlu köyü İlice mevkiinde çıkan kaynak suyunun böbrek taşlarına karşı tedavi edici özelliği olduğu söylenmektedir.

 

 

 

Kenthaber Kültür Kurulu

 


 

Yayın Tarihi : 1 Nisan 2009 Çarşamba 16:10:54

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR