16
Mayıs
2024
Perşembe
MERZİFON - AMASYA

Yeni Çeltek altın yılını yaşıyor

Amasya'nın Merzifon ilçesi ve Yozgat'ın Sorgun ilçesinde faaliyet gösteren Yeni Çeltek Kömür İşletmesi'nin altın yılını yaşadığı bildirildi.

Merzifon ve Sorgun'da faaliyet gösteren Yeni Çeltek Kömür İşletmesi'nde işçileri temsil eden Türkiye Maden İşçileri Sendikası Amasya ve Sorgun Şube Temsilcileri, işletmenin Yönetim Kurulu Başkanı olan Amasya Belediye Başkanı İsmet Özarslan'ı ziyaret ederek teşekkür ettiler. Yüzde 36'sı Amasya Pancar Ekiciler Kooperatifi'ne, yüzde 34'ü Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye, yüzde 16'sı Türkiye Kömür İşletmeleri'ne, yüzde 10'u Merzifon Belediyesi'ne ve yüzde 4'ü Amasya Belediyesi'ne ait olan, Sorgun ve Merzifon'daki ocaklarda faaliyet gösteren ve 2007 yılının kasım ayına kadar iki işletmede toplam 195 bin ton kömür üretiminin yapıldığı Yeni Çeltek Kömür İşletmesi'nin 2007 yılının toplam kazancının 20 milyon YTL'yi geçmesinin beklendiği ifade edildi.

İş kazalarında çok arkadaşlarını kaybettiklerini, zor şartlarda çalıştıklarını ve yaşadıklarını, çoğu zaman çıkardıkları kömürün bile satılmadığını, maaşlarını alamadıklarını ve grev yaptıklarını belirten Türkiye Maden İşçileri Sendikası Çeltek Şube Başkanı Gülahmet Güven, "Böyle bir geçmişten sonra, artık maaşlarımızı ne zaman alacağımızı sormadığımız, her ay maaşlarımızı tıkır tıkır aldığımız, ocaktan çıkarken yüzümüzün güldüğü, evimize rahat gittiğimiz günlere ulaştık. İş yerlerimizde geleceğe yönelik yatırımlar yapılıyor. İşçilerimizin moralleri yüksek. Daha önceden 700 metre yerin altında 500 kişi ile günlük 500 ton civarında kömür çıkarıyorduk, şimdi 350 kişi ile aynı kömürü çıkarıyoruz" dedi.

Zarar eden bir müesseseyi kar eden bir müessese durumuna getirdiklerini, çalışan işçilerin alın terlerini kuruşuna kadar verdiklerini, hiç bir işçinin alacağının kalmadığını, zevkle çalışan işçilerin morallerinin çok yüksek olduğunu ifade eden Yeni Çeltek Kömür İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Özarslan, "2007 yılında 215 bin ton kömür üretimi yaptık. Yeni Çeltek kömürü aranan kömür durumunda. 340'ı Merzifon'da, 88'i Sorgun'da olmak üzere toplam 428 işçimiz çalışıyor. İşçilerimizin soyunma odaları, tuvaletleri ve banyoları yenilendi. Yerin altında çıkan işçilerimize sıcak çorba ikram ediyoruz. Ankara'da bulunan genel müdürlük binamızın yerine 4 yıldızlı bir otel yapmayı planlıyoruz. Para getirecek sektörlere yöneliyoruz. Yani Yeni Çeltek altın yılını yaşıyor" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2007 Çarşamba 19:39:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?