16
Haziran
2024
Pazar
EKONOMİ

Dar gelirli kara kara düşünüyor

Okul masrafları, kışlık yakacak, yiyecek ve giyecek gibi harcamaların arttığı bu ayda dar gelirli aileler büyük sıkıntı çekiyor.

Kış aylarının yaklaşmasıyla özellikle eylül ayında yapılan okul, yakacak, kışlık giyecek ve yiyecek gibi harcamalar ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin bütçesini zorluyor. Bu ayda, diğer aylara oranla harcamaların arttığı ailelere yük olarak okul masrafları kalemi ekleniyor. Birçok ürün fiyatında geçen yıla oranla fazlaca bir artış olmamasına rağmen vatandaşlar, mağazalar yerine pazara koşuyor.

Pazarda bile bir çocuğun okul ihtiyaçları 100-180 YTL'yi buluyor. Odun ve kömürcülerin yakacak alışverişinde taksitli ve peşin ödeme kolaylığı sağlamasına rağmen üst üste gelen harcamalar bazı vatandaşların kışlık alışverişlerinin bir kısmını ertelemesine sebep oluyor.

Kış aylarında satışa sunulmasına karşı bir gelenek haline gelen salça, turşu, ev konservesi, meyve-sebze kurutma işlemleri de bu ayda yoğunlaşıyor. Ramazan ayının da yaklaşması nedeniyle evlerde yufka, erişte, silor gibi hamur işi yapımı da ayrı bir önem taşıyor. Bütün harcamaların bin 500 ile 2 bin YTL'yi bulduğu bildiriliyor. Vatandaşlar "Odun, kömür, yiyecek, giyecek ve okul masrafları hesaplandığında hayatın yükünün ne kadar ağır olduğu ortaya çıkıyor. Her şey paraya dayanıyor. İyi ki hava bedava" dedi.

Satıcılar ise gelen müşterilerin fiyat sorup gittiğini kaydederek, fiyatların fazla yüksek olmamasına rağmen alıcı bulunamadığından dert yandı.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2005 Cumartesi 13:23:36
Güncelleme :26 Aralık 2005 Pazartesi 17:26:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?