18
Mayıs
2024
Cumartesi
YUSUFELİ - ARTVİN

Huzuri


(1886-1951)

Halk ozanı. Asıl adı Ali Coşkun’dur. Yusufeli’nin Esenkaya Köyü’nde doğdu. İlk medrese eğitimini köyünde almıştır. Aşıklık geleneğini babası Aşık Keşfi’den öğrendi. Şiirlerinde hemen her konuyu işleyen Aşık Huzuri, 20 yaşına dek medrese eğitimi gördü. Bu eğitimden sonra Kırım’a gitti. Doğaçlamada iyi bir usta olan Aşık Huzuri heceli, koşma, destan gibi çeşitli eserler verdi.

Aşık Huzuri, bir süre Şavşat ve Yusufeli’de tapu ve nüfus memuru olarak çalıştıktan sonra 1930 yılında bu görevinden ayrılarak çiftçilik ve imamlık yaptı. Daha sonra, 1930’lu yılların ortalarından itibaren de aşıklık geleneğine uyarak Türkiye’nin birçok yöresini dolaştı.

Türkiye’de son yüzyılın yetiştirdiği en ünlü ozanlardan biridir. Aruzla yazmıştır. Heceyle yazılmış 185 koşma, 25 destan ve çeşitli konularda 10 deyişi vardır. Halk ozanlığı geleneğine bağlı olarak, yurdun çeşitli yerlerini dolaşmış, birçok ozanla karşılıklı atışmalara katılmıştır. Hakkında “Yusufelili Huzuri, hayatı, şahsiyeti ve Şiirleri” (1949) adlı bir yapıt yayınlanmıştır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar