22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Tek dozla yiten umutlar

Bartın'da 6 çocuk, tek doz kızamık aşısı yapıldığı için SSPE adı verilen ölümcül bir hastalığa yakalandı. Yatağa mahkum olarak her geçen gün eriyen çocukların aileleri ise çaresizlik içinde.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) tavsiyesi ile 1987 ile 1998 yılları arasında kızamık aşısının tek doz yapılması nedeniyle yüzlerce SSPE vakasının ortaya çıkması üzerine, 2000 yılında yeniden çift doz uygulamasına geçilmesine rağmen, Bartın'da 6 çocuk bu hastalığa yakalandı. Hastalığa yakalanan çocuklardan 3 tanesi, Ertan Kuru (20), Burcu Karaahmetoğlu (12) ve Hakan Öztop (13), ölümcül SSPE hastalığı nedeniyle her geçen gün erirken, doktorlar çocuklara en fazla 3 ay ömür biçiyor.
15 yaşındayken hastalığa yakalanan 20 yaşındaki Ertan Kuru'nun babası Halil Kuru, Bartın Devlet Hastanesi'nde yapılan tedaviye rağmen oğlunun rahatsızlığının 3 yıl boyunca teşhis edilemediğini söyledi. Oğlunu Hacettepe Üniversitesi'ne götürdüğünü, burada yapılan kontrollerde ise SSPE hastalığı teşhisi konulduğunu kaydeden baba Halil Kuru, "Ertan'ın beyne giden damarlarında tıkanma meydana gelmiş. Bunun sebebinin de tek doz kızamık aşı olduğunu söylediler" diye konuştu.
Yakınları, 12 yaşındaki Burcu Karaahmetoğlu'nun da 1 yıl önce hastalığa yakalandığını söylerken, 13 yaşındaki Hakan Öztop da aynı hastalığın pençesinde yaşam mücadelesi veriyor. SSPE hastalığına yakalanan ve doktorların 3 ay ömür biçtiği çocukların anneleri Aysel Kuru, Hatice Öztop ile Emine Karaahmetoğlu'nun gözünden yaş eksik olmuyor. Çocuklarına bakmakta zorlandıklarını belirten anneler, "Çocuklarımız gözümüzün önünde eriyip gidiyor. Göz göre göre ölümlerini bekliyoruz. Vicdanımız dayanmıyor. Ne yapacağımızı bilemez hale geldik. Tedavide kullanılan ilaçlar yurt dışından geliyor ve masraflarını karşılamamız mümkün değil. Çocuklarımızı raporlarında SSPE hastası oldukları yazıyor. Bundan sonra hastalıkla ilgili olarak neyle karşılaşacağımızı bilmek istiyoruz" dedi.
Bartın İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. İsmet Kavaklı, SSPE hastalığının ender görüldüğünü söylerken, kızamıkta ikinci doz aşının şart olduğunu söyledi. Kavaklı, "SSPE çok ender görülen bir rahatsızlık. 6 ila 9. aydan itibaren bebeklerin aşılarının yaptırılması gerekir. Kızamıkta ise ikinci dozun uygulanması şarttır. Sağlık Bakanlığı bu konuda gereken çalışmaları yapıyor. 1970 yılından sonra tek doz yapılan kızamık aşısı, daha sonra alınan bir karar ile 2 doza çıkarıldı. 8 yıldan beri de iki doz olarak uygulanıyor. 10 yaşındaki çocuklar için korkuya kapılmaya gerek yok" diye konuştu.
6 çocuğun bu hastalığın pençesinde olduğu Bartın'da, aynı hastalıktan 1 kişinin ise hayatını kaybettiği öğrenildi.
..
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2005 Perşembe 17:58:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?