5
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

'Görevi bırakmayı düşündüm'

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) Cuma günü yapılacak rektörlük seçimleriyle, Yüksek Öğrenim Kurumu'na (YÖK) gönderilecek adaylar belli olacak. Rektörlük yarışında 7 kişi adaylığını açıklarken, 400 öğretim görevlisi rektörlük seçimi için oy kullanacak.

AİBÜ'nün mevcut Rektörü Prof. Dr. Yaşar Akbıyık, AİBÜ Tıp Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Cihangir Uyan, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esergül Balcı Durak, Düzce Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Ertaş, Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Kılıç, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kepez ve Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Gürel, rektörlük yarışında kıyasıya yarışacak.

AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Yaşar Akbıyık, seçimler öncesinde yaptığı açıklamada, rektörlük seçimlerinde yeniden aday olacağını söyledi. Çarpıcı açıklamalarda bulunan Akbıyık, 11 Mayıs 2005 tarihinde AİBÜ Kampusü'nde Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi'nin temel atma törenine katılmayışını değerlendirdi.

Akbıyık, törene katılmamasının bazı sebepleri olduğunu, bu sebepleri de söylemek istemediğini dile getirerek, "Bu törene katılmamamda çok çeşitli konular var. Bu konulara girmek istemiyorum. Çünkü o konulara girdiğimizde bir şey kazanmayacağız" dedi.

Rektör Prof. Dr. Akbıyık, "Bu detay konular bu törene katılmamamda belirleyici oldu. Ama bu konulara değinmek istemiyorum. Benim bir ilkem vardır. İzzet Baysal Vakfı ile hiçbir zaman karşı karşıya gelmem. Vakıf Başkanımız Ahmet Baysal bey de, Yönetim Kurulu üyeleri de niyetimin ne olduğunu bilirler.

Tabi ki bu olay yüzündün ilişkilerde bir gerilme oldu. Ama bizim üniversiteye bu kadar katkısı bulunmuş, üniversiteye ismini vermiş İzzet Baysal'ın aile fertlerine saygımız her zaman devam edecektir. Kısaca bir fırtınaya yakalandık. Bu fırtınadan hepimiz etkilendik. O da artık geldi geçti" diye konuştu.

Hiçbir zaman meydan okuma içinde olmadığını da ifade eden Rektör Akbıyık, "Biz ilkelerimizden taviz veremeyiz. Bizim kararlılığımız hiç şaşmaz, hiç sapmadık. Ancak, yine de aynısını yapardım gibi de bir meydan okumada bulunamam. Her görev kişilere bir şey kazandırıyor. Kişiler de kurumlara bir şeyler kazandırıyor. Türkiye gündemine düşen bu olay gerçekten bizim düşündüğümüzün üzerinde yankı buldu.

Biz mümkün olduğu kadar tansiyonun artmaması için temkinli konuştuk, temkinli davrandık. Bu olaydan kendi adımıza çıkaracağımız sonuçlar olmuştur. Bizim de değerlendirme yaptığımız zaman şunu da yapmasaydık diyeceğimiz, şunda da doğru yaptık diyeceğimiz şeyler vardır" dedi.

Başbakanın da katıldığı temel atma törenine, YÖK'e ve cumhurbaşkanına hoş görünmek için katılmamasının söz konusu olmadığını da söyleyen AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Yaşar Akbıyık, "YÖK'e ve cumhurbaşkanına hoş görünmek için törene katılmadı gibi söylentiler beni çok üzmüştür.

Bu söylemler yüzünden zaman zaman görevimi noktalamayı da düşündüm. Sonra bu bakış tarzının bizi yanlış kararlara sürüklememesi gerekir diye düşündüm. Çünkü böyle denildi diye bırakıyorum gibi bir şeye girmek yanlış olurdu. Bu kadar ucuz değildir bu işler, ben detay konulara inemeyeceğimi söyledim. Çünkü karşımda bir vakıf var. Vakıfla ilgili olarak dikkat ederseniz ben hiç konuşmadım. Konuşmak da istemiyorum" şeklinde konuştu.

AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Akbıyık, yapılacak olan seçimlerin barış ortamı içerisinde geçmesini arzuladığını söyledi. Rektör Akbıyık, "Benim karşımda aday olan arkadaşlarımın hepsi birbirinden değerli insanlar. Cuma günü yapılacak olan seçimin üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum. Önemli olan üniversitemizin geleceği" dedi.

.
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2006 Pazartesi 16:26:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?