6
Mayıs
2024
Pazertesi
EĞİTİM

Öğretmenlerden sempozyum

Yüksek Öğretmenler Derneği tarafından düzenlenen Eğitim Sempozyumu, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) başladı.

Sempozyumun açılışında konuşan Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme, Türk eğitim sisteminde büyük bir fırsat eşitsizliği olduğunu ifade ederek, "Türkiye'deki mevcut eğitim sistemi bir avuç öğrenciyi iyi eğitiyor, ancak öğrencilerin çoğunluğunu başarısız kılıyor. 1940'lı yıllara gittiğimizde bakıyoruz ki, o dönemde bu eşitsizlik yoktu. O dönemde köy enstitüleri vardı. İzmir'deki durum neyse, Hasanoğlan'da da öyleydi. Türkiye'nin o dönemi çok iyi etüt etmesi gerekir" dedi.

Türkiye orta öğretimde okulların yetki kullanımı bakımından en gerilerde yer aldığını belirten Prof. Dr. Eşme, "Ülkemiz sisteminde harcama yapma gibi yetkiler merkezde toplanmıştır. Türkiye eğitim alanında Arnavutluk gibi kapalı rejimlerde olduğu gibi yönetiliyor. Okulun yönetimine öğrenciler emanet ediliyor, ancak okulun parası emanet edilemiyor" diye konuştu.

Cumhuriyet'in kurucularının arzu ettiği nitelikte öğretmen yetiştirmede yetersiz kalındığını belirten Prof. Dr. Eşme, "Yükseköğretim Kurulu olarak öğretmen yetiştirmede yaşadığımız sorunlara ortak akılla çözüm bulma yönünde birçok çalışma başlattık. Bu sempozyumdan da eğitim sorunlarımızla ilgili çözüm önerileri çıkacağına inanıyorum" dedi.

Üniversite olarak bu organizasyona ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirten AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Atilla Kılıç, Cumhuriyetimiz'in kuruluşuyla başlayan aydınlanma sürecinde Yüksek Öğretmen Okulları mezunlarının katkılarının yadsınamayacağını söyleyerek, "Mezunlar arasından başbakan, Milli Eğitim bakanları ve çok sayıda milletvekili çıkmıştır. Bunun yanında Yüksek Öğretmen Okulları, asıl işlevleri olan lise öğretmeni yetiştirmenin yanında, üniversitelerin öğretim üyesi kaynağı da olmuşlardır. Yüksek öğretmen yetiştiren kurumlar şeklen kapansa da, yüklendikleri tarihi misyon fikren hala devam etmektedir ve inanıyoruz ki bundan sonra da devam edecektir" diye konuştu.

Yüksek Öğretmenliler Derneği Başkanı Prof. Dr. Ömer Asım Saçlı ise yaptığı konuşmada, toplantının Milli Eğitim konularında ortaya yeni görüş ve öneriler ortaya çıkacağını belirterek, "Okulumuz kapanalı yıllar olsa da kalbimizdeki eğitim ve eğitimcilik ateşi hiç sönmedi" dedi.

.
Yayın Tarihi : 18 Mart 2006 Cumartesi 19:10:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?