7
Mayıs
2024
Salı
BİLİM TEKNOLOJİ

Televizyon yayıncılığı

Türkiye'de pilot il seçilen Ankara ve İstanbul'da 3 Şubat 2006 tarihinde yapılan açılış töreni ile sayısal karasal televizyon yayıncılığında (DVB-T) düşük güç ve sınırlı kanal sayısı ile deneme yayınına geçildi.

Yeni yayın standardının planlandığı biçimde uygulanması halinde 2014 yılında analog yayınların sona ereceğini ve tamamen sayısal karasal yayına geçilmiş olacağını hatırlatan Uydu Dünyası Dergisi Çorum il temsilcisi Ahmet Selim Özarslan, "Tüm bu olumlu gelişmelerin yanında ne yazık ki son günlerde, 'Çanak antenler toplatılıp çöpe atılacak', 'Uydu alıcılarına gerek kalmayacak', 'Kablolu televizyon yayınları sona erecek' ve 'Avrupa televizyon yayınları havadan herkesin televizyonuna ücretsiz olarak gelecek' gibi gerçek olmayan talihsiz açıklamalarla kamuoyu yanıltılmakta, bu sektörde yer alan nitelikli ve saygın üreticilerle imalatçı kuruluşlar, bu kuruluşların bayii ve satıcıları, teknik uygulayıcılar ve ve tüketiciler tedirgin olmaktadır. Bu bağlı olarak da sektördeki imalat ve satışlarda önemli ölçüde azalmıştır. Ülkemize istihdam ve katma değer sağlayan sektör firmaları da büyük oranda ekonomik zarar görmektedir" dedi.

"Günümüzde nasıl hem çatı anteni, hem uydu anteni hem de kablolu TV kullanıcıları olup her birinin farklı tercihleri varsa gelecekte de her üç sistem farklı alanlarda tercih edilecektir" diyen Ahmet Selim Özarslan, "Uydularda şimdi olduğu gibi gelecekte de daha fazla sayıda kanal seçeneği bulunacaktır. Kablo TV'de hızlı internet ve interaktif hizmetler belirleyici olacaktır. Karasal televizyonlarda ise bir kabloya bağlı kalmaksızın her oda, hatta hareketli ortamlarda izlenebilme özelliği ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

Sayısal karasal televizyon yayınlarını izlemek içinde bir karasal alıcı cihazı ile antene ihtiyaç duyulacağını ifade eden Özarslan, "Sayısal karasal yayınlar bugün yaygın olarak kullandığımız televizyon cihazları tarafından doğrudan alınamayacaktır. Uydu alıcısına benzer bir cihazdan geçilerek (sayısal karasal alıcı, settop, box) mevcut televizyon cihazına aktarılacaktır. İleriki günlerde ise televizyon alıcılarının televizyon cihazlarının sayısal alıcı devreleri olacak, antenler bugün olduğu gibi doğrudan televizyon cihazına bağlanabilecektir.

Karasal sayısal yayıncılıkta bile antensiz yayın izlemek sözkonusu olmayacaktır. Bugünkü televizyon yayıncılığı teknolojisi sürdükçe sayısal karasal televizyon yayıncılığı (DVB-T), Uydu TV (DVB-S) ve Kablo TV (DVB-C) yayınlama türleri gelecekte de var olacak ve birbirlerini bütünleyecektir. Dolayısı ile herhangi birinin çöpe atılması söz konusu değildir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 20 Mart 2006 Pazartesi 17:17:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?