18
Mayıs
2024
Cumartesi
SUNGURLU - ÇORUM

Tarihi Kule restore ediliyor

Çorum’un Sungurlu İlçe Belediye Başkanı Ahmet Karacif, tarihi Saat Kulesi’nin restore edileceğini bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gelen bir heyetin kuleyi incelediklerini belirten Karacif, bakanlığın kuleyi restore etmek için programa aldığını kaydetti. Karacif, gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından kulenin restorasyonuna başalanacağını iletti.

Karacif, yaptığı açıklamada, en son 1982 yılında dönemin Kültür Bakanı İlhan Evliyaoğlu tarafından restore edilen Saat Kulesi’nin, 2002 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlığı kabul edildiğini hatırlattı.

Karacif, ’’Kültür Bakanlığı tarafından 100 milyar liralık ödenek ayrılmıştı. Ancak, bugüne kadar restorasyonu yapılamayan Saat Kulesi artık yıkılmaya ve dökülmeye başladı’’ dedi.

-SUNGURLU SAAT KULESİ-

Şehir merkezinde Ulu Cami yanında 1891 yılında Kaymakam Edip Bey tarafından yaptırılan saat kulesinin mimarı, Yozgat Saat Kulesi’ni yapan Yozgatlı Şakir Usta.

Kesme taştan yapılan kulenin en üst katında, dalgalı, saçaklı ahşap bir köşk, onun altında dört yönde yuvarlak saat kadranı, onun altında demir parmaklı balkon bulunuyor.
Önceleri, çelik halat ve 50 kilogramlık kovalar vasıtasıyla çalışan Saat Kulesi, daha sonra elektronik bir mekanizmaya bağlanmış. Kuleye, kuzeye açılan yuvarlak kemerli kapıdan ahşap merdivenlerle çıkılıyor.

Recep Şeyhoğlu-Kenthaber/Sungurlu
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2005 Salı 10:33:34
Güncelleme :21 Haziran 2005 Salı 16:05:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?