3
Mayıs
2024
Cuma
SUNGURLU - ÇORUM
Nufus
549.828
Yüz Ölçümü
12.820
İlçe Sayısı
14
Vali
Nufus
64.631
Yüz Ölçümü
2.604
Belediye Sayısı
108
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Sungurlu Genel Bilgi

Sungurlu Genel Görünüm

İç Anadolu Bölgesi’nde Çorum İli’ne bağlı bir ilçe olan Sungurlu’nun kuzeyinde Bayat ve Uğurludağ ilçeleri, kuzeydoğuda Merkez ilçe, doğusunda Alaca ve Boğazkale, güneydoğusunda yine Boğazkale, güneyinde Yozgat, batısında Kırıkkale, kuzeybatısında da Çankırı ili ile çevrilidir.

Sungurlu’nun arazi konumu orta yükseklikte tepeler ve dalgalı düzlükler halindedir. Kuzeydoğusunu Çorum yöresindeki Kösedağı’nın güneybatı uzantısı engebelendirir. Sungurlu’yu Kızılırmak’ın kollarından olan Delice Irmağı sulamaktadır. Çorum’a 72 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 2.557 km2 olup, toplam nüfusu 80.840’tır.

İlçe ekonomisi tarım, hayvancılık ve ticarete dayalıdır. Belli başlı tarımsal ürünleri buğday, arpa, yulaf, mercimek, nohut, kuru fasulye, şeker pancarı, ayçiçeği, ıspanak, karpuz, kavun, beyaz lahana, kuru soğandır. Hayvancılıkta sığır besiciliği yanı sıra koyun ve keçi de yetiştirilmektedir. Sanayi tesislerinde un, tuğla ve şarap üretilmektedir. Dokumacılık yaygındır. İlçede bentonit yatakları ile maden suyu kaynakları vardır.

Saat Kulesi

İlçenin tarihi oldukça eski yıllara inmektedir. İlk yerleşmenin MÖ.5000 yıllarında, Kalkolitik Çağda yapıldığı sanılmaktadır. Ayrıca buluntular Boğazkale ile aynı dönemlerde yerleşime sahne olduğuna işaret etmektedir. Yöre Firigler, Galatlar ve Romalıların egemenliği altında kalmıştır.

Bugünkü Sungurlu’nun batısında, Kuzuluk denilen yerde eski Sungurlu bulunuyordu. Tarihte Küçük Kıyamet olarak isimlendirilen depremle (1509) yıkılmıştır. Eski Sungurlu’nun yok olmasından sonra kent, Sarıtepe eteklerinde yeniden kurulmuştur.

Yavuz Sultan Selim İran seferine çıkarken Sungurlu’ya gelmiş ve Manastır Tepesi’nde konaklamıştır. Söylentiye göre Yavuz Sultan Selim burası için “Amma da sazlık yer” demesinden sonra Sungurlu’ya Kalınsaz denilmiştir. Şehrin ortasından geçen Budaközü Çayı’ndan ötürü kente Budaköz ismi yakıştırılmıştır. Bir başka söylentiye göre Maraş Beyi’nin zulmünden kaçıp buraya yerleşen, Sunguroğlu Mehmet Bey’den ötürü de Sungurlu denilmiştir.

XVIII.yüzyıl ortalarında Kalınsaz nahiyesinin içerisinde kalmış, 1794’te Çorum’a bağlanmıştır. XIX.yüzyılın sonlarında Ankara vilayetinin Çorum sancağına bağlı idi. İlçe 1864 yılında Yozgat sancağına bağlanmış, İlçe Merkezi 1866 yılında Belediye olmuştur. 1924 yılında yeniden Çorum’ a bağlanmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında, 1920’de çıkan Çapanoğlu ayaklanmaları Sungurlu’yu da olumsuz yönde etkilemiştir.

Garib Baba Dergahı

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında, Ulu Cami, Ergülü Baba Camisi, Hilmi Efendi camisi, Kavşut Camisi, Saat Kulesi, Ergülü Baba Türbesi, Demirşeyh Türbesi, Nöbeti baba Türbesi, Hitit Köprüsü, Boğazköy Kalesi, Kozoluk Çeşmesi, Yediler Dergâhı, Meymanlı Dergâhı, Garip baba Dergâhı bulunmaktadır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2009 Salı 14:19:14
Güncelleme :19 Mayıs 2009 Salı 14:29:24

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR