18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ
Belediye Sayfaları

TPAO'dan 'doğalgaz' toplantısı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Düzce'nin Akçakoca İlçesi'nde bilgilendirme toplantısı düzenledi. TPAO yetkilileri, Akçakoca açıklarında çıkan doğalgaz çalışmaları konusunda TPAO TREDOR-STRATİC Batı Karadeniz OFF-SHORE Projesi ÇED çalışması konusunda bilgiler verdi.

Düzenlenen bilgilendirme toplantısına panelist olarak Enkon Şirketi Çevre Danışmanı Mete Çomoğlu, TPAO Çevre Kurulu Müdürü Bahadır Ekizler, Çevre Kurulu Baş Mühendisi Elif Küçük, TPAO Proje yönetiminden Vedat Aydemir, Talat Atalay ve Mehmet Kurt katıldı.

Bilgilendirme toplantısına katılan Düzce Valisi Halil Nimetoğlu, Karadeniz'in Akçaoca İlçesi açıklarında çıkartılan doğalgazdan, yasalar çerçevesinde bölge halkının da istifade edeceğini belirterek, "Doğalgaz ve çevreye yansıttığı yararları ve zararları konusunda yapılan bilgilendirme toplantısı yerinde bir toplantı. Bölgenin yakınında yapılan doğalgaz çıkarma çalışmaları ile ilgili halkın bilgi alması çok doğal. Bu nedenle çevreye olan etkileri konuşularak halkın ona göre bilgilenmesi gerekmektedir" dedi.

Akçakoca Belediye Başkanı Nazmi Çiloğlu, Karadeniz'den çıkarılan doğalgaz ile ilgili olarak, ''Umuyorum ki doğalgaz sisteminden ilçe ve bölge halkımız da yaralanacaktır. Bizlere yasalar çerçevesinde ayrıcalık gösterilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, TPAO Çevre Kurulu Müdürü Bahadır Ekizler, doğalgaz tespitlerinden sonra çalışmaların hızla başladığını belirterek, "TPAO olarak çevresel konularda sadece ÇED anlamında değil, tüm arama ve üretim faaliyetlerinde çevresel etkilerin en aza indirilmesi konusunda çalışmalar sürüyor. Yürütülen her çalışmada çevre kavramı her zaman 1. sıradadır. TPAO örnek kuruluşlardan bir tanesidir" dedi.

TPAO Çevre koruma Başmühendisi Elif Küçük ise, projenin üretim aşamasının başladığını ve çevresel etki değerlendirilmesi çalışmalarına başlandığını söyleyerek, "Haziran ayından bu yana doğalgaz çalışmalarında ÇED çalışmalarına başlandı. Çalışmalarımızda modelleme çalışmaları, sosyo-ekonomik etkileri, gelir ekosistemi, karasal ploratarma çalışmaları ve çevresel etki değerlendirilmesi yapılmaktadır. Modelleme çalışmalarında hava kirliliğine yönelik çalışmalar, gürültü kirliliği, çevresel risk değerlendirmeleri belli programlar dahilinde gerçekleştirilmektedir" diye konuştu.

ENKON Çevre Danışmanlık hizmetleri şirket yetkilisi Mete Çomoğlu da, Karadeniz'de aranan ve doğalgaz bulunmasıyla başlanan çalışmalar konusuna değinerek, "Çevre sakinlerine, çeşitli etkinlikler ile her sahada bilgilendirme toplantıları yapacağız ve bunun için hazırlıklara başladık. Üretim başladığında çevre halkının nasıl bir davranış ve tutum içinde bulunmaları gerektiği ile yaşam tarzları ele alınacak ve bilgilendirme yapılacaktır" dedi.

Konuşmaların ardından toplantıya katılan sivil toplum kuruluşları temsilcileri, konuşmacılara merak ettikleri konularda sorular yöneltti.

.
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2005 Pazartesi 19:57:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
OKAN ÇAKIR IP: 81.214.115.xxx Tarih : 13.03.2006 11:18:03
Kasım 2005 de yapılan bu bilgilendirme toplantısına yöre halkının fazla itibar etmediği görülmüştür. Bu nimetten bölge halkının yararlanması kanunen belirlenmesine rağmen,hala daha bir çalışmanın başlamaması düşündürücüdür. Kdz.ereğlide doğaşgaz faaliyetleri tam hız devam ederken...körfezden gelen doğalgazı düzce..alaplı...gülüç...ve ereğlinin kullanması..bu arada akçakocanın bu uygulama dışında kalmasıda manidardır... hele hele bahçesinde çıkan gazı almakta pasif davranan akçakoca belediyesi bunu başaramamsı halinde tarihe geçecektir....