30
Nisan
2024
Salı
GÖLYAKA - DÜZCE
Belediye Sayfaları
Nufus
323.328
Yüz Ölçümü
2.593
İlçe Sayısı
8
Vali
Nufus
19.637
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
25
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Gölyaka Genel Bilgi

Efteni GölüBatı Karadeniz Bölgesi’nde, Düzce İli’ne bağlı bir ilçe olan Gölyaka, doğuda Düzce ili, batıda Sakarya’nın Hendek ilçesi, kuzeyde Gümüşova ilçesi, güneyde de Bolu’nun Mudurnu ilçesi ile çevrilidir.

Düzce’nin en batı ucunda yer alan Gölyaka kuzeyde ve güneyde bulunan Bolu ve Köroğlu Dağlarının uzantısı olan sıra dağlar arasında yer almaktadır.İlçe, Güneydeki dağlar daha yüksek olduğundan ilçenin güney kesimi yüksek dağ kitlesi ve ormanlık alanlar ile kaplıdır.

İlçenin kuzey bölümü kuzeye doğru genişleyen bir ovadır ve bu ova Düzce Ovası ile bitişik durumdadır. İlçe Merkezi Efteni Gölü’nün batısında düz ovada kurulmuştur. İlçeyi Düzce Ovası’ndan ayıran Büyük Melen Irmağı ve Efteni Gölü’dür. İlçe arazisinin ova kısımları düz, dağlık ve yüksek kesimleri ise dik ve eğimlidir. Arazi yapısı olarak genellikle kumlu-killi ve yer yer mil karışımı alüvyonlu topraklardan ve çok sulak gevsek bir yapıya sahiptir.

Gölyaka su kaynakları bakımından oldukça zengindir. Efteni Gölü, Kara Göl, Sari Göl, Cılbız Kuyusu, Gölcük, Kuru Göl ve Katır Gölü ilçenin belli başlı gölleridir. Melan Irmağı ile Aksu Çayı da onları tamamlamaktadır. Gölyaka’da kış sporları ve turizm yönünden önemli yaylalar olup bunlar; Pürenli, Kardüz, Yanık, Unluk ve Kızık yaylalarıdır. Orman bakımından çok zengindir. Karamahmut, Keltepe, Güney, Çamlık, Koruluk, Büyük ve Küçük Balkaya, Karadağ, Mercantepe, Emeksiz, Konas Sağlamsu, Unluk ve Baltepe başlıca ormanlık alanlarıdır. İlçe Kuzeydoğu Anadolu fayı üzerinde bulunduğundan 1. derecede deprem bölgesidir.Denizden 100 m. yükseklikteki Gölyaka’nın yüzölçümü 219.983 km2 olup, toplam nüfusu 18.155’tir.

Gölyaka Kültür ParkGölyaka’nın tarih öncesi ile ilgili bilgiler oldukça yetersizdir. Ancak Hititlerden önce burada yerleşim olduğu, ardından da Hititlerin egemen oldukları sanılmaktadır.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Türk boyları buraya yerleşmiştir. Balkan ve I.Dünya Savaşı’ndan sonra Osmanlı İmparatorluğu’nun kaybettiği topraklardan buralara göçler olmuştur. O dönemde İmamlar Köyü olan Gölyaka, 1932’de nahiye olmuş, 1936 yılında da tekrar köye dönüştürülmüştür. İmamlar ismi 1962 yılında Gölyaka olarak değiştirilmiştir.

Düzce İlçesine bağlı bir nahiye iken 1987’de ilçe yapılarak Bolu’ya bağlanmıştır. Düzce’nin il olmasından sonra Gölyaka da Düzce’ye bağlanmıştır.
 

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2009 Pazartesi 12:53:27

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?