3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

HEKİM SÜT FABRİKASI GİRESUNLU'NUN ALTERNATİF GEÇİM KAYNAĞI

Öner Hekim tarafından yaklaşık 10 yıl önce Giresun'da kurulan Hekim Süt İşleme Fabrikası, bugün yılda 3 bin 500 ton süt işleme kapasitesine ulaştı. Günde 10 ton süt işlenen fabrika fındık üreticiliğine endeksli Karadeniz halkına alternatif geçim kaynağı oluşturuyor. Yaklaşık 10 yıl önce Giresun'da Hekim Holding Başkanı Öner Hekim tarafından kurulan Hekim Süt İşleme Fabrikası, bugün yılda 3 bin 500 ton süt işliyor. Fındık üreticiliğiyle geçinen Giresun halkına alternatif bir geçim kaynağı oluşturmak için hizmet veren süt işleme fabrikasında günde 10 ton süt işleniyor. Samsun, Ordu, Konya ve Burdur şehirlerinden aldıkları sütü işleyip, yoğurt, tereyağı ve kaşar gibi süt ürünleri haline getirdiklerini açıklayan Hekim Süt İşleme Fabrikası Genel Müdürü Mehmet Kıran, ürünlerini Karadeniz bölgesinde, market, kamu kuruluşu ve perakende mağazalarına pazarladıklarını söyledi.
Süt işleme fabrikalarının Hekim Holding'in bir üye kuruluşu olduğunu söyleyen Mehmet Kıran, 1998 yılında Öner Hekim'in bu fabrikayı Et ve Balık Kurumu'ndan devraldığını belirtti. Kurulduğu günden bu yana Hekim'in fabrikaya 5 milyon dolarlık yatırım yaptığını anlatan Kıran, "Öner Bey, ağırlıklı olarak prefabrik yapı sektöründe faaliyet gösteriyor. Bu süt fabrikasını da Giresun'a katkı olsun diye kurdu. Çünkü burada fındığa endeksli bir geçim kaynağı var. Biz de alternatif gelir kaynağı olması için hayvancılığı geliştirmeye çalışıyoruz" dedi.

Ham madde sıkıntısı yaşıyoruz


Fabrikalarının günde 40 ton süt işleme kapasitesi bulunduğunu ve 13 dönüm arsa üzerine kurulu olduğunu söyleyen Kıran, sütte yaşanan sıkıntılar nedeniyle kapasitelerinin 4'te birini kullanabildiklerini aktardı. Geçen yıllarda kooperatifte bin adet hayvan bulunduğunu dile getiren Kıran, bu yıl kooperatifte sadece 300 hayvan kaldığını söyledi. İnsanların alt yapı hazırlığı yapmadan hayvan alımı yapmalarından şikayetçi olan Kıran, "Bazı inekler Karadeniz şartlarına uygun olmuyor. Ancak bunun araştırması da yapılmıyor. İnsanlar hayvanlara bilinçsiz bakıyor ve günde ancak 10 litreye yakın sağım yapabiliyor. Oysa ki bu oranın iki katı sağım yapılabilmesi gerekir. Sonuç olarak hayvan sahipleri bir çok nedenle yeteri kadar kar edemiyor ve ineklerini satışa çıkarıyor. Biz de bu nedenle ham madde sıkıntısı yaşıyoruz" diye konuştu. Kış aylarında Karadeniz bölgesindeki bir çok köyde süt üretiminin yok denecek kadar azaldığını ifade eden Kıran, başka illerden toplayıcı firmaların gelerek süt alımı yaptığını belirterek, yoğun süt talebini karşılamak için kendilerinin de bu yola başvurduğunu söyledi. Giresun'a yaklaşık 30 km uzaklıkta olan Burdur'dan süt getirdiklerini açıklayan Kıran, nakliye maliyetleri yüksek olmasına rağmen işleme kapasitelerini artırmak için çalıştıklarını dile getirdi.

Kar oranları minimum seviyede


Üretim kapasitelerini artırmak ve büyüyebilmek için maliyet girdisini azaltmaları gerektiğini söyleyen Kıran, bu sayede kar marjlarını artırabileceklerini açıkladı. Girdilerinin çok maliyetli olduğunu aktaran Kıran, ulaşım faktörünün üretim maliyetlerine yansıdığını ve kar oranlarının minimum seviyelere düştüğünü belirtti. Bölgesel teşviklerle destek görmek istediklerini söyleyen Kıran, rekabet güçlerini artırabilmek için yörede süt hayvancılığının gelişmesi adına özel çalışmalar başlatılması gerektiğini ifade etti.

Gamze Tüfekçi - Referans
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 12:03:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?