3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

1 yılda 160 kilo atık pil toplandı

Giresun Çevre ve Orman Müdürü Ali Hıdır, 2007 yılında sürdürülen çalışmalar sonucu 160 kilo 500 gram atık pil toplandığını söyledi.

Hıdır, yaptığı açıklamada, hızla artan sanayi ve teknolojideki gelişmeler, nüfusun hızla artması, evlerde, işyerlerinde, ulaşımda ve sanayide önemli miktarda pil kullanıldığına dikkat çekti. Pillerin içindeki civa, kadmiyum, kurşun gibi tehlikeli kimyasalların eriyerek toprağa, suya ve havaya karışması dolayısı ile insan sağlığı ve çevre için potansiyel tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Hıdır, 2007 yılında müdürlük olarak Giresun'da atık pillerin toplanarak insan sağlı ve çevrenin korunması amacıyla çalışma başlatıldığını dile getirdi.

2007 yılında sürdürülen çalışmalar sonucu 160 kilo 500 gram atık pil toplandığını kaydeden Hıdır, "Pillerin içindeki civa, kadmiyum, kurşun gibi tehlikeli kimyasalların eriyerek toprağa, suya ve havaya karışması dolayısı ile insan sağlığı ve çevre için potansiyel tehlike oluşturmakta, toprakta, suda ve havada zehirli etkiler bırakmaktadırlar. Solunum yolu ile veya toprağa karışan maddelerin hayvanların yediklerinden yada sulardan insan vücuduna karışması ile kimi zaman insanlarda öldürücü boyutlara ulaşan hastalıklara sebep olabilir.

Pillerin insan sağlığına ve çevreye zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesinin önlenmesi, tehlike oluşturmaması için ayrı toplanması, taşınması ve geri kazanılması gerekmektedir. Bu kapsamda Giresun'da kamu kurumları, okullar ile kentin değişik noktalarına 'Atık Pil Kutuları' koyduk. 2007 yılı içinde 160 kilo 500 gram atık pil toplayarak, bertaraf edilmek üzere sorumlu olan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği'ne teslim edilmiştir" diye konuştu.

Hıdır, sağlıklı bir çevre ve daha güzel bir Giresun için, Giresunlular'dan evleri ve işyerlerinde oluşan atık pilleri çöp kutuları yerine ‘Atık Pil Kutuları’na atmalarını istedi.

iha
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2008 Salı 13:58:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?