2
Mayıs
2024
Perşembe
GİRESUN

14. Kuşdili Festivali yapıldı

14. KUŞDİLİ FESTİVALİ YAPILDI

Giresun'un Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy’de her yıl geleneksel olarak düzenlenen Kuş Dili Festivali'nin 14.’sü Çanakçı’ya bağlı Kuşköy'de yapıldı.

Kuş Dilini Yaşatma Kültür ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Köçek, festivalin açılışında yaptığı konuşmada, kuşdilinin Türkiye ve bölgeleri için kaybedilmemesi gereken bir kültür olduğunu söyledi.

Köçek ''Bu kültürü gelecek nesillere aktarmak yöre insanları olarak öncelikle bizim olduğu kadar herkesin görevidir. Bizim için çok önemli ve özel bir etkinliği yaşatmak adına düzenlediğimiz bu festivalin uzun yıllar devam etmesi için ne gerekiyorsa yapacağız'' dedi.

Kuşdili Festivali’nin yalnızca yörede değil Türkiye sınırlarını aşması yönünde çalışmaların başlatıldığını ifade eden Giresun Valisi Dursun Ali Şahin ise “Giresun yaylaları, doğal güzellikleri ve kültür varlıklarıyla eşsiz güzelliklere sahip bir ilimiz. Festivallerde bu güzellikleri olgunlaştıran insanları birleştirip kaynaştıran bir toplumsal olgudur. Bu olgulardan bir tanesi de bugün gerçekleştirdiğimiz Kuşdili Festivalidir.Kuşdili Festivali yalnızca yöremizde değil, Türkiye’nin sınırları dışında ve hatta dünyada tanınan bilinen bir festival olması için UNESCO nezdinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Kuşdilini Somut Olmayan Kültürel Miraslar içerisine alınmasını sağlayacağız”diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Kuşdili ile haberleşme yarışması düzenlendi. Yarışmada erkeklerde Erol Civelek-Kadir Civelek, Kadınlarda ise Nazmiye Çakır, Fatma Köçek ikilisi birinci oldu. Dereceye giren yarışmacılar, çeyrek altınla ödüllendirildi.

Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, Çanakçı Kaymakamı Murat Eren, Çanakçı Belediye Başkanı Sebahattin Şenel, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın katıldığı festival, halk oyunları gösterileri ve mahalli sanatçıların konseriyle sona erdi.

KUŞ DİLİ NEDİR?

Kuş dili, Karadeniz insanının, bölgenin sarp ve engebeli coğrafi yapısıyla mücadele etmek için icat ettiği ve yüzyıllardır kullandığı bir haberleşme şekli. Yöre halkı arasında 'ıslıkla haberleşme' olarak da adlandırılıyor.

Derin vadilerin bulunduğu yörede, ıslığın sesten daha uzak yerlere kadar ulaşması nedeniyle yöre insanı, vadinin bir yamacından diğer yamacına, tepeden tepeye günlük sohbetlerini, düğün ve cenaze haberlerini ıslıkla yapıyor. Bu dille 2 kilometre uzaklıkta dahi, iki insan yan yanaymış gibi, uzun cümleler kurarak rahatça konuşup anlaşabiliyor. Kuş dilinin, telefonun yaygınlaşmasından sonra yavaş yavaş unutulması ve yöre insanının bu geleneği terk etmesi üzerine, bu geleneği yaşatmak için her yıl geleneksel olarak Kuş Dili Festivali düzenleniyor.

14. KUŞDİLİ FESTİVALİ YAPILDI
14. KUŞDİLİ FESTİVALİ YAPILDI
14. KUŞDİLİ FESTİVALİ YAPILDI
İHA
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2011 Pazar 15:04:02
Güncelleme :29 Mayıs 2011 Pazar 15:48:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?