3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

15 üniversiteye rektör ataması tamam

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, rektörlük adayları belirlenen 15 yeni üniversitenin 10’una öğretim üyelerinden en fazla oyu alan profesörleri, 5’ine de ikinci veya üçüncü olan akademisyenleri atadı. Düzce ve Bozok üniversitelerine kadın rektör atayan Sezer, ismi siyasetle anılan iki öğretim üyesini de, en çok oyu almasına karşın liste dışı bıraktı. 

Sezer, YÖK Genel Kurulu'nun “mülakatı'' sonrası atanmak üzere martta gönderdiği 45 kişilik listenin değerlendirmesini 60 gün sonra tamamladı. Yapılan seçimde en fazla oyu alan ve Sezer tarafından atamaları yapılan 10 isim şöyle belirlendi: Düzce - Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Tekirdağ Namık Kemal - Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü, Ordu - Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu, Burdur Mehmet Akif Ersoy - Prof. Dr. Gökay Yıldız, Adıyaman - Prof. Dr. Mustafa Gündüz, Aksaray - Prof. Dr. Necdet Sağlam, Amasya - Prof. Dr. Zafer Eren, Çorum Hitit - Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan, Rize - Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu ve Erzincan - Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap.

5 üniversite farklı
Sezer, Uşak Üniversitesi’ne, seçimde 60 oydan 19’unu alan Prof. Dr. Adnan Şişman’ı, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’ne 72 oydan 11’ini alan Prof. Dr. Selahattin Salman’ı, Giresun Üniversitesi’ne 41 oydan 8’ini alan Prof. Dr. Osman Metin Öztürk’ü atadı. Yozgat Bozok Üniversitesi’ndeki seçimde en fazla oyu alan, ancak daha sonra milletvekilli adaylığı (MHP Aksaray) için istifa eden Prof. Dr. Mustafa İlbaş’ı liste dışı bırakan Sezer, 39 oydan 4’ünü alan Prof. Dr. İnci Varinli’yi rektör olarak belirledi. 

Kastamonu Üniversitesi’ndeki seçimde en fazla oyu alan Prof. Dr. Mustafa Safran'ın yerine de, 50 oydan 2’sini elde eden Prof. Dr. Bahri Gökçebay rektörlüğe getirildi. Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Safran, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in kurduğu müfredat yenileme ekibinde yer almıştı. 

15 yeni üniversiteye rektör ataması nedeniyle hükümetle YÖK arasında tartışmalar yaşanmış, üniversitelerin kuruluş yasasındaki bir maddeye dayanan YÖK tedviren rektör görevlendirmişti.

Milliyet internet
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2007 Cuma 10:29:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?