26
Mayıs
2024
Pazar
GİRESUN

20 yılda 18 milyar dolar uçup gitti

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, belirli fındık politikasının oluşmaması nedeniyle Türkiye ekonomisinin fındık ihracatından 20 yılda yaklaşık 18 milyar dolar döviz kaybına uğradığını söyledi.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Akbaşlı, dünyada fındığın petrol kadar değerli olduğunu, Türkiye’nin dünya üretiminin yüzde 75’ini gerçekleştirmesi nedeniyle çok önemli konumda bulunduğunu belirtti. Son 20 yılda iktidara gelen hükümetlerin belirli fındık politikalarını oluşturmamaları ve bazı çıkar çevrelerinin engellemeleri nedeniyle Türk fındığının istenilen düzeye gelemediğine dikkat çeken Akbaşlı, Türkiye ekonomisinin bu nedenle önemli kayıplara uğradığını ileri sürdü.

Belirli fındık politikasının oluşmaması nedeniyle Türkiye ekonomisi fındık ihracatından 20 yılda yaklaşık 18 milyar dolar döviz kaybına uğradığını vurgulayan Akbaşlı, şunları söyledi:
"Fındık üretime başladığı dönemlerden günümüze kadar olan süreçte hep önemli bir ürün olmuş, gelecekte de olmaya devam edecektir. Fındık o kadar önemli bir ürün ki günümüzde adeta fındık petrolle eş değerdedir. Türkiye, dünya fındık üretiminin yüzde 75’ini elinde bulundurması nedeniyle adeta hazineye sahip durumda. Fakat Türkiye’de geçmiş hükümetlerin belirli fındık politikalarının olmaması nedeniyle bu hazineden yeterince yararlanılamadı. Türkiye son 20 yılda yaklaşık 31 milyar dolar fındık ihracatı gerçekleştirilmesi gerekirken, fındıkta geçici ve günü birlik politikalar sonucu bu rakam sadece yaklaşık 13 milyar dolar düzeylerinde kalmıştır. Yani Türkiye ekonomisi son 20 yılda yaklaşık 18 milyar dolar kayıp verdi. Bugün bir kaç dolar kredi için kapı kapı dolaşıldığını düşündüğümüz de fındık ihracatından ülke ekonomisine girmesi engellenen 17 milyar doların önemi ortaya çıkmaktadır."

Akbaşlı, Türkiye ekonomisinin daha fazla kayıplara uğramaması ve gelecekte fındıkta tek söz sahibi ülke olunmaya devam edilebilmesi için mutlaka belirli fındık politikalarının oluşturulması gerektiğini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2005 Cumartesi 19:22:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?