3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

5 milyon kişi Hepatit-B taşıyıcısı

Giresun AIDS Savaşım Derneği Başkanı Dr. Mustafa Torun, koruyucu hekimlik çerçevesinde Türkiye'de geniş kapsamlık Hepatit B aşısı seferberliği başlatılması gerektiğini söyledi.

Dr. Torun, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de Hepatit B'nin sağlık alanında önemli sorun haline geldiğine dikkat çekti. Dünyada 400 milyon, Türkiye'de de halen 5 milyon Hepatit B virüsü taşıyıcısının bulunduğuna dikkat çeken Dr. Torun, bu durumun endişe verici boyutlara ulaştığını kaydetti. Hepatit B'nin en önemli geçiş yolunun kan ve kan ürünleri olduğunu aktaran Dr. Torun, son yıllarda aile içi geçişlerde de virüsün önemli oranda yayılma gösterdiğine işaret etti.

Son yıllarda Hepatit B virüsü üzerine yapılan araştırmalar sonucu, virüsün sanılanın aksine son derece dirençli olduğunun ve çeşitli ortamlarda da yaşayabildiğinin tespit edildiğine dikkat çeken Dr. Torun "Sağlıklı olmayan koşullarda yapılan hertürlü kan ve kan ürünleri ile ilgili işlemlerden kaçınılmalıdır. Gerekmedikçe kan nakli yapılmamalıdır. Berber, kuaför, akapunktur merkezleri ve sağlık ünitlerinde hijyen koşullarına uyulup, uyulmadığına dikkat edilmelidir. Gerekirse bir defa kullanımlık alet kullanımına öncelik verilmelidir. Sünnet mevsiminin yaklaştığı şu günlerde ekonomik kaygılarla sağlıksız ortamlarda sünnet yapılmasına karşı olunmalıdır" dedi.

Koruyucu hekimlik çerçevesinde Türkiye'de geniş kapsamlık Hepatit B aşısı seferberliği başlatılması gerektiğini dile getiren Dr. Torun," Gün geçmiyor ki, sağlık merkezlerine, hastanelere tesadüfen gelip kan testi yaptıran veya kan vermek için gelenlere yapılan testlerde süpriz olarak 'Hepatit B' pozitif çıkmasın. Türkiye'de Hepatit B virüsü taşıyıcıları 5 milyona ulaştı. Her geçen yıl da daha da artmaktadır. Hepatit B, Türkiye'de önemli bir sağlık sorunu haline gelmiş durumdadır. İnsanlar, Hepatit B virüsü taşıyıp, taşımadığını, bağışıklığı olup olmadığını test ettirmelidir. Devlet tarafından da koruyucu hekimlik çerçevesinde Türkiye'de geniş kapsamlık Hepatit B aşısı seferberliği başlatılması gerekmektedir" diye konuştu.

Dr. Torun, polisler, itfaiyeciler, çamaşırhane çalışanları, sürekli kan nakli yapanlr, diyaliz hastaları ve uyuşturucu kullanların Hepatit B virüsü taşıyıcılığında risk grubunu oluşturduklarını vurgulayarak, bu sektörlerde çalışanların çok dikkatli olmalarını istedi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2007 Çarşamba 15:42:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?