4
Mayıs
2024
Cumartesi
GİRESUN

86 bin ton fındık beklentisi

FındıkGiresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, Giresun ve yöresinde bulunan fındık bahçelerinde 25 Nisan tarihinde meydana gelen donun 2006 ürünü fındık rekoltesinde yüzde 24'lük zarara sebep olduğunun tespit edildiğini söyledi. 

Akbaşlı, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Giresun ve yöresinde 25 Nisan tarihinde etkili olan aşırı soğuklar sebebiyle fındık bahçelerinde donun meydana geldiğini hatırlattı. 

2004 yılı Nisan ayında yörede yaşanan don olayını sebebiyle fındık bahçelerinin yeni yeni toparlanmaya başladığına dikkat çeken Akbaşlı, 25 Nisan tarihinde meydana gelen don olayının bahçelerde yeniden zararın doğmasına sebep olduğunu aktardı. 

Meydana gelen don olayının 2006 ürünü fındık rekoltesinde yüzde 24'lük zarara sebep olduğunun tespit edildiğini Akbaşlı, "Tarım İl Müdürlüğü, Fındık Araştırma Enstitüsü, Giresun Ticaret Borsası, FİSKOBİRLİK, Karadeniz İhracatçılar Birliği, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası ile Giresun Ziraat Odası tarafından oluşturulan komisyon tarafından Giresun ve yöresinde bulunan fındık bahçelerinde Haziran ayı içerisinde rekolte tahmini çalışmaları gerçekleştirildi. 

Yapılan araştırmalar sonucu Giresun ve yöresinde 2006 ürünü fındık rekoltesinin tahmini olarak 86 bin ton olarak gerçekleşeceği tespit edildi. Yine tespitler sonucu yörede etkili olan donun rekoltede 16 bin ton, yüzde 24'e yakın (Giresun'da 102 bin ton fındık üretimi yapılmaktadır) zarara neden olduğu belirlendi" dedi. 

2004 yılında yaşanan don sebebiyle yöre fındık üreticisinin uğradığı zararı tam olarak gideremeden şimdi de 2006 ürününde kayba uğrayacağını kaydeden Akbaşlı, "Fındıkta yaşanacak olan rekolte düşüklüğü milyonlarca YTL kayıp demek. Geçimini sadece fındıktan sağlayan Giresunlu çiftçi için bu durum ekonomik açıdan yeni bir yıkım anlamına geliyor" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2006 Cuma 14:23:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?