19
Mayıs
2024
Pazar
GİRESUN

97 ton atık yağ bertaraf edildi

Giresun'da 2008 yılında 97 ton atık yağın bertaraf edildiği bildirildi.


İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, atık yağların insan sağlığı ve çevre için büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, atık yağların insan sağlığı ve çevreye zarar vermeden toplanmasının son derece önemli olduğunu vurgulanan açıklamada, "Kullanılmış yağlar atık yağ sobalarında yakılması ile kanserojen nitelikli emisyonlar oluşturmaktadır. Bir litre kullanılmış yağ bir milyon litre içme suyunu veya 15 kişinin bir yıllık su ihtiyacını içilemez hale dönüştürmektedir. 1 litre kullanılmış yağ bin ton suyun tadını bozabilmektedir" denildi.


Giresun'da atık yağların toplanarak bertaraf edilmesi için yoğun çabanın harcandığı kaydedilen açıklamada, şunlar ifade edildi:
"Atık yağlar, rejenerasyon ve rafinasyon yolu ile geri kazanım (tekrar yağ üretme), Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan lisans almış tesislerde enerji geri kazanımı amacıyla kullanım, rejenerasyon ve rafinasyona uygun olmayan, yakıt olarak kullanılması insan ve çevre sağlığı açısından risk oluşturmaktadır.

Bu nedenle atık yağlar lisanslı tehlikeli atık yakma tesislerinde yakılarak zararsız hale getirilmelidir. Giresun'da 2008 yılında yapılan çalışmalar sonucunda, 85 adet işletme ve kamu kuruluşundan yaklaşık 97 ton atık yağ, yönetmeliğe uygun şekilde toplanarak bertaraf ettirilmiştir."

İha
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2009 Salı 12:30:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?