3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

ABD'den Yağlıderelilere kota

Ekonomik nedenlerden dolayı başlayan göç dalgasında Giresun'un Yağlıdere ilçesinden ABD'ye gidenlerin sayısı 10 bini aştı.

ABD, Yağlıderelilerin göçünü önlemek için birkaç yıldır vize kotası uyguluyor.
Giresun'un Yağlıdere ilçesi halkının ABD'ye olan göç maceraları 1960'lı yıllarda başladı. Ekonomik nedenlerden dolayı "fırsatlar ülkesi" olarak gördükleri ABD'ye önceleri Meksika ve Kanada üzerinden kaçak olarak gitmeye başlayan Yağlıderelilerin gidişleri, son yıllarda yasal hal aldı. Green Card alımlarıyla birlikte ABD'de çifte vatandaş statüsüne girmeye başlayan Yağlıdereliler, memleketlerinde bulunan yakınlarını da bu ülkeye aldırıyor.


Son yıllarda hızla artan Amerika'ya göç dalgası nedeniyle bugün bu ülkede yaşayan Yağlıdereli sayısı resmi kayıtlarda olmasa da 10 bini aşmış durumda. Amerika'da yaşayan Yağlıderelilerin yüzde 50'si çifte vatandaş statüsünde bulunuyor. İlk yıllarda garson, bulaşıkçı, akaryakıt istasyonlarında pompacı ve gemi tayfası olarak ABD'ye adım atan Yağlıdereliler, şimdi birer işadamı olurken, ABD'de önemli firmalar kurdular.


Fındığın yanı sıra Yağlıdere ilçesinin ekonomisini ayakta tutan unsurlardan birisi de ABD'den gelen döviz. Son yıllarda azalma gösterse de Yağlıdere ilçesine adeta ABD doları yağıyor. ABD'deki Yağlıderelilerin, ilçeye aktardıkları para yaklaşık 10-15 milyon dolar (yıllık) arasında değişirken, ilçe halkı tarafından YTL'nin yanı sıra alışverişlerde ABD doları da yaygın olarak kullanılıyor.
Yağlıdere Belediye Başkanı Şevket Kaya, yaptığı açıklamada, son 10 yılda Yağlıdere'den ABD'ye giden sayısında büyük artış yaşandığını söyledi. ABD'ye göçen Yağlıdereli sayısında büyük artış nedeniyle, bu ülkenin Yağlıderelilere vize kotası başlattığını vurgulayarak, "Yağlıderelilerin vize başvuruları ABD tarafından titizlikle inceleniyor. Eğer geri dönmeyecekleri kanaati oluşursa, o kişiye vize verilmiyor. Vize verilen Yağlıdereliler ise kısa süreli olarak bu ülkeye gitmekteler" dedi.


Kaya, ABD'nin Yağlıderelilere yönelik vize kotasını esnetmesini, yada kaldırmasını istediklerini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2008 Salı 12:37:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?