3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Aksu Festivali başladı

30. Uluslararası Giresun Aksu Festivali kapsamında, saç ayaktan geçme, dereye taş atma ve ada etrafında dolanma gelenekleri sembolize edildi. 

Aksu Deresi festival alanında gerçekleştirilen geleneklerin sembolize edilmesine Vali Mustafa Taşkesen, TBMM KİT Komisyonu Başkanı ve AK Parti Giresun Milletvekili Nurettin Canikli, AK Parti Giresun Milletvekilleri Ali Temür, Hasan Aydın ve Adem Tatlı, Giresun Belediye Başkanı Hurşit Yüksel, İl Jandarma Komutanı Yarbay Ahmet Naci Bakırcı, bazı ilçe belediye başkanları, bazı siyasi partilerin temsilcileri, yerli ve yabancı halk dansları toplulukları ile 6 binin üzerinde vatandaş katıldı. 

Giresun Belediye Başkanı Hurşit Yüksel, yaptığı konuşmada, Aksu Festivali'nin yörede 4 bin yıldır gerçekleştirildiğini hatırlattı. Festival geleneklerinin saç ayaktan geçme, dereye taş atma ve adanın etrafından dolaşma olduğunu ifade eden Yüksel, "Atalarımızdan kalma bu miras, baharın gelişi ve tohumun yeşermesini, ürünün bereketini ve bolluğunu, halkımızın tuttuğu dileğin bugünde kabulünü, derdin belanın denize dökülmesini, soyun sürdürülmesini ve ocağın kutsallığını simgelemektedir. Festival, halk kaynaşmakta, küskünler barışmakta, insanlar arasındaki dostluk pekişmektedir" dedi. 

Konuşmaların ardından Vali Taşkesen, KİT Komisyonu Başkanı ve AK Parti Giresun Milletvekili Nurettin Canikli, AK Parti Giresun Milletvekilleri Ali Temür, Hasan Aydın ve Adem Tatlı, Belediye Başkanı Yüksel, İl Jandarma Komutanı Yarbay Bakırcı, festivale katılan yerli ve yabancı halk dansları toplulukları ile vatandaşlar dilek tutarak 3 kez saç ayaktan geçti, Aksu Deresi'ne 7 çift ve 1 tek taş attı. Festival kapsamında yine teknelere binilerek Giresun Adası çevresini dileklerinin yerine gelmesi için turladı. 

Festivale katılan yerli ve yabancı halk dansları ekipleri, Giresunlular'a kendi oyunlarından örnekler sunarken, öğleden sonra da Giresun Kalesi'nde halk dansları gösterileri ve müzik şöleni gerçekleştirildi. 30. Uluslararası Giresun Aksu Festivali 23 Mayıs tarihimde sona erecek.

iha
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2007 Pazar 19:05:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?