3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

AKUT'tan Giresun'a operasyon timi

Arama Kurtarma Derneği AKUT, Karadeniz Bölgesi'nde Giresun'u merkez yaparak teşkilatlanıyor Dr. Cengiz Cindemir liderliğinde Karadeniz biriminin kurulması çalışmaları başladı.

Karadeniz'de teşkilatlanma yapmak üzere Giresun'a gelen AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, Kocaeli AKUT Başkanı Erdem Akın ve Fındıklı Doğa Sporları Kulübü Başkanı Güçlü Uzunalioğlu ile Karadeniz sorumlusu Kale Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Cengiz Cindemir, Vali Şükrü Kocatepe ve Belediye Başkanı Hurşit Yüksel'i ziyaret ederek kurulacak birime destek istediler.

AKUT ekibi ilk ziyaretini Vali Kocatepe'ye yaptı. Başkan Mahruki, AKUT'u 1996 yılında kurduklarını ve daha sonra hızlı hareket edebilmek ve zaman avantajı sağlamak amacıyla 10 ilde ekip kurduklarını belirterek, Karadeniz'de teşkilatlanmaya gidebilmek amacıyla 3 ay araştırma yaptıklarını, bunun sonucunda da, Kale Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Cengiz Cindemir'i lider olarak saptadıklarını kaydetti. Mahruki, "Her ekip kendi bölgesindeki acil durumlara ve ihtiyaçlara göre tasarlanmış durumda. Buradaki arkadaşlarımızın bu bölgenin en çok ne sıkıntısı var, halkı hangi acil durumlarla karşı karşıya kalıyor, bunları tespit ederek ona göre teşkilatlanmaya gidilecek" diye konuştu.

10 kişi ile kurulan ekibin bugün 650 gönüllüye ulaştığını ve yaptıkları 343 çalışmada 745 can kurtardıklarını dile getiren Mahruki, "Yaptığımız araştırmalar neticesinde bölgede sel, toprak kaymaları ve denizde boğulmalardan çok insan kaybedildiğini tespit ettik. Burada kuracağımız birimdeki gönüllü ekibimiz bu konularda eğitim alacak. Başlangıcını biz yaptık, destek bekliyoruz" dedi.

Daha sonra Giresun Belediye Başkanı Hurşit Yüksel'i de ziyaret eden AKUT Başkanı ekip, başkandan yer ve diğer konularda yardım ve destek istedi. Başkan Yüksel de, belediyeye ait bir binayı hemen tahsis edecekleri sözünü verdi.

AKUT ekibi daha sonra Özel Yavuz Koleji'ne giderek öğrencilere kısa bir sunum yaptı. AKUT'un kuruluşlarını ve faaliyetlerini anlatan Mahruki'ye öğrencilere sorular da yöneltti. Mahruki, küresel ısınmanın doğal afeti tetikleme gibi bir durumun söz konusu olup olmadığı sorusuna, "Bunun doğal afeti tetikleyeceğini zannetmiyorum ama tedbirli olmak gerekir. Sıkıntılı ve hazır olmadığımızı bir döneme giriyoruz. Şu an kimse ne olacağını tam olarak bilmiyor. İnsanlığı gerçekten tehdit edecek bir sıkıntı bekleniyor" diye cevapladı.

Hürriyet internet / iha
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2007 Çarşamba 16:06:15
Güncelleme :24 Ocak 2007 Çarşamba 16:17:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?