3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

'Alivrecinin oyununu bozacağız'

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, alivre satışları yapılan 2007 ürünü fındığını Avrupalı'ya ucuza yedirtmeyeceklerini söyledi. 

Akbaşlı, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yıllardır alivre fındık satışı yapan ihracatcıların Türk fındık üreticisinin emeklerini gasp ettiğini ve bu durumun bir türlü engellenemediğini belirtti. Bazı ihracatcılar tarafından 2007 ürünü fındık alivrelerinin kilogramının 2 dolar 15 cent üzerinden (3 YTL) yapılmaya başlandığını ifade eden Akbaşlı, ihracatçıların bu fiyat üzerinden Avrupalı alıcılarla anlaşmalar imzaladığını aktardı. 

2007 ürünü fındığını Avrupalı'ya ucuza yedirtmeyeceklerini kaydeden Akbaşlı, "Alivreci ihracatçılar şimdiden oturmuşlar, emeğimizi pazarlamaktalar. Böyle bir hakkı kendilerinde ne hakla görmekteler? Nasıl tutarlarda, daha bizim olmayan, harmana gelmeyen, dalda daha çiçeği açmayan, daha doğrusu ortada daha hiçbir şey yokken 'ben sana bu kadar fındık teslim ederim' diye alıcılarla anlaşma imzalayabiliyorlar. Neye göre bu vaadi verebiliyorlar. Bunu anlamak imkansız. Bunların bahçeleri mi var? Yoksa fındık üretcileriyle birlikte mi emek harcıyorlar? Kim veriyor bunlara bu yetkiyi? Fındık üreticilerinin emeklerinin gasp edilmesine müsade etmeyeceğiz. Alivre yapan ihracatçının oyununu bozacağız. 2007 fındığımızı Avrupalı'ya ucuz yedirtmeyeceğiz" dedi. 

Akbaşlı, GZO olarak fındık alivre fındık satışı anlaşmalarını bozmak için üreticiyi bilinçlerdirmek için kampanyalar yürüteceklerini belirterek, "Emeğimizin sömürülmesine müsade etmeyeceğiz. Çünkü fındığı üreten ve zahmetine çeken biziz. Fındığımıza sahip çıkacağız. Pazara fındık inmemesi için kampanyalar yürüteceğiz. Avrupalı'ya söz verenler, bu sözlerinde duramayacaklar" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 28 Mart 2007 Çarşamba 15:47:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?