4
Mayıs
2024
Cumartesi
GİRESUN

Amerika'daki Yağlıdere

Ekonomik nedenlerden dolayı 1960'lı yıllarda ABD'ye başlayan göç dalgasında Giresun'un Yağlıdere İlçesi'nden "fırsatlar ülkesine" gidenlerin sayısı 10 bini aştı. 

Giresun'un Yağlıdere İlçesi halkının ABD'ye olan göç maceraları 1960'lı yıllarda başladı. Ekonomik nedenlerden dolayı "fırsatlar ülkesi" olarak gördükleri ABD'ye önceleri Meksika ve Kanada üzerinden kaçak olarak gitmeye başlayan Yağlıdereliler'in göç macerası, son yıllarda yasal hal aldı. Green Card alımlarıyla birlikte ABD'de çifte vatandaş statüsüne girmeye başlayan Yağlıdereliler, memleketlerinde bulunan yakınlarını da bu ülkeye aldırıyor. 

Son yıllarda hızla artan Amerika'ya göç dalgası nedeniyle bugün bu ülkede yaşayan Yağlıdereli sayısı 10 bini aşmış durumda. Amerika'da yaşayan Yağlıdereliler'in yüzde 50'si çifte vatandaş statüsünde bulurken, ilk yıllarda garson, bulaşıkçı, akaryakıt istasyonlarında pompacı ve gemi tayfası olarak ABD'ye adım atan Yağlıdereliler, şimdi birer işadamı. Petrol, restoran ve inşaat sektörlerinde şirketler kuran Yağlıdereliler, bu sektörlerde ABD'nin önemli firmaları arasına girmiş durumda. 

Fındığın yanı sıra Yağlıdere İlçesi'nin ekonomisini ayakta tutan unsurlardan birisi de ABD'den gelen döviz. Son yıllarda azalma gösterse de Yağlıdere İlçesi'ne adeta ABD doları yağıyor. ABD'deki Yağlıdereliler'in, ilçeye aktardıkları para yaklaşık 10-15 milyon dolar (yıllık) arasında değişirken, ilçe halkı tarafından YTL'nin yanı sıra alışverişlerde ABD doları da yaygın olarak kullanılıyor. 

Yağlıdere İlçe Belediye Başkanı Şevket Kaya, Yağlıdere ekonomisinin sadece fındığa dayalı olması bakımından ilçenin her geçen yıl büyük göç verdiğini söyledi. Kaya, Yağlıdere nüfusunun 30 katı insanın gurbette yaşadığına dikkat çekerek, göç verilen yerler arasında en fazla payı ABD'nin aldığını ifade etti. Kaya, Amerika'da yaşayan Yağlıdereliler'e ilçelerine yatırım yapmak istediklerini, yatırımcılara devlet tarafından özel teşvik ve destekler sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.
iha
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2006 Çarşamba 10:21:14
Güncelleme :29 Kasım 2006 Çarşamba 16:17:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?