3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Antibiyotik kullanımına dikkat

Giresun AIDS Savaşım Derneği Başkanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Torun, Türkiye'de sağlık alanında önemli sorun haline gelen gelişi güzel ve bilinçsiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Dr. Torun, yaptığı açıklamada, Türkiye'de her yıl tüketilen bir milyar ilacın yüzde 25'ini antibiyotiklerin oluşturduğuna dikkat çekti. Türkiye'de antibiyotik kullanımının bilinçsiz ve gelişi güzel kullanıldığına işaret eden Dr. Torun, antibiyotik kullanımının endişe verici hale geldiğini savundu.

Türkiye'de sağlık alanında önemli sorun haline gelen gelişi güzel ve bilinçsiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Torun, "Türkiye'de artık her ailede poşet dolusu kullanılmamış ilaç olması neredeyse olağan karşılanır hale geldi. Bu ilaçların çoğunu da antibiyotikler oluşturmaktadır. Her yıl tüketilen bir milyara yakın ilacın yüzde 25'ini maalesef antibiyotikler oluşturmaktadır. Bunların gelişi güzel, uygun olmayan doz ve aralıkta kullanılması, her ateşi olana verilmesi hem maddi, hem de dirençli bakterilerin gelişimine yol açması yönünden bizlere önemli kayıplar vermektedir. Unutulmamalıdır ki, yanlış verilen her antibiyotik, diğer bireylerin dirençli bakteri enfeksiyonlarına yol açabilecektir. Masum insanların dirençli bakterilerle ölümlerine yol açabileceğinin bilinmesi gereken en temel kuraldır. Bu nedenle gelişi güzel ve bilinçsiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmelidir" dedi.

Dr. Torun, başta el yıkama ve temizlik kurallarına uyulması olmak üzere basit önlemlerle antibiyotik kullanımının önüne geçilebileceğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Her ateşli hastanın bakterilerle olan enfeksiyon olmadığını, çoğunun virüslerle olduğunu akıllardan çıkarmamız, gerekli tetkikleri yaptıktan sonra bakteriyel enfeksiyona uygun ve ekonomik antibiyotiği seçmeliyiz. Kültür antibiyogram yapmadan mümkünse antibiyotik kullanmamalıyız."

iha
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2007 Salı 15:36:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?