3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Arıcılar bal tahlil laboratuarı istiyor

Giresun Arıcılar Birliği Başkanı Kubilay Elevli, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde üretilen balların kalitesini artırmak için kapsamlı bir bal tahlil laboratuarı kurulması gerektiğini söyledi. 

Dünya bal üretiminde 4. sırada yer almasına rağmen Türkiye'de yeterli miktarda bal tahlil laboratuarı bulunmadığına dikkat çeken Elevli, bu durumun ülkede satılan balların kalitesinin tespiti konusundaki sıkıntının ana nedeni olduğunu kaydetti. Ankara, İstanbul ve İzmir'de bal tahlil laboratuarının bulunduğunu ancak son yıllarda üretilen bal miktarında önemli bir artış yaşanan Doğu Karadeniz Bölgesi'nde böyle bir laboratuarın bulunmadığını belirten Elevli, bu eksikliğin yörede üretilen balların kalitesinin artırılamamasının önündeki en önemli engeli teşkil ettiğini savundu. Bölgeye oldukça kapsamlı bir bal tahlil laboratuarı kurulmasının şart olduğunu vurgulayan Elevli, üreticilerin de laboratuvar sonuçlarına göre ürettikleri balın kalitesi hakkında bilgi sahibi olacaklarını ve buna göre çalışmalarını şekillendireceklerini ifade etti. 

Bal tahlillerinin maliyetinin yüksek olduğunu ve bunu arıcıların karşılamasının mümkün olmadığının altını çizen Kubilay Elevli, "Yüksek maliyet nedeniyle arıcılarımız ürünlerini büyük oranda tahlil ettirememektedir. Bu da piyasada kalitesiz balların bulunmasına vesile olmaktadır. Bu durumun önlenmesi için üretilen ballar mutlaka laboratuarlarda tahlil edilerek piyasaya sürülmelidir. Bu yolla arıcılara tahlil alışkanlığı kazandırılabilir" diye konuştu. 

Birlik olarak Giresun'da bal tahlil laboratuarı kurulması için girişimlerde bulunduklarını kaydeden Elevli, kurulacak laboratuarın masraflarının ise bir fon oluşturarak devlet tarafından karşılanması gerektiğini ifade etti.
iha
Yayın Tarihi : 12 Mart 2007 Pazartesi 13:21:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?