3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Arıcıların toz ilaç isyanı

Giresun Arıcılar Birliği Başkanı Kubilay Elevli, fındık bahçelerinde zararlılara karşı kullanılan toz ilaçların arı ölümlerine neden olduğunu söyledi.

Elevli, yaptığı açıklamada, yörede Mayıs ayının gelmesiyle birlikte fındık tarımında zararlılara karşı ilaçlı mücadele başlandığını hatırlattı.

Fındık bahçelerinde zirai mücadele toz ilaçlarının kullanıldığını belirten Elevli, bu durumun en fazla olumsuz etkilerinin arılar üzerinde olduğunu söyledi.

Fındık bahçelerinde zararlılara karşı kullanılan toz ilaçların arı ölümlerine neden olduğunu anlatan Elevli, şöyle konuştu: "Türkiye'de hala uygun olmasa da toz ilaçlar kullanımına devam ediliyor. Toz ilaçlar doğada, sulu ilaçlara göre daha uzun bir dönemde yok olmaktadır. Toz ilaçlar, arıların bacaklarına ve kanatlarına yapışarak kovanlara taşınmaktadır. Bu nedenle her yıl toz ilaç kullanımı nedeniyle arı ölümleri gerçekleşmektedir. Arı ölümleri nedeniyle arıcılarımız, yöre ve Türkiye ekonomisi önemli oranda zarara uğramaktadır."

Kubilay Elevli, fındık üreticilerinden, zararlılarla mücadele de toz yerine sıvı ilaç kullanmalarını istedi. Arıcılığın son yıllarda Karadeniz Bölgesi'nde hızla geliştiğini anlatan Elevli, sözlerini şöyle tamamladı: "Her yıl arıcılık yöre ekonomisine önemli miktarda katkı sağlamaktadır. Bu nedenle üreticilerimiz fındık zararlılarına karşı yaptığı mücadele de toz ilaç kullanmaktan kaçınmalıdır."

.
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2008 Salı 17:19:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?