2
Mayıs
2024
Perşembe
GİRESUN

Balıkçılar sezonu kapattı

GİRESUN’DA BALIKÇILAR AV SEZONUNU ERKEN KAPATTI

Karadenizli balıkçılar avlanmaya bu yıl erken paydos etti. Palamutta umduğunu bulamayan, balıkçılar, hamsinin Gürcistan karasularına geçmesiyle bu yıl av sezonunu erken kapatmak zorunda kaldı.

Limandan ayrılan kayıkların hemen hemen boş döndüğüne işaret eden Tirebolu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Emin Uğurlu, "Şuan Karadeniz’de balık hayli azaldı. Karadenizli balıkçılar, avlanmaya bu yıl erken paydos etti. Palamutta umduğumuzu bulamadık. İstavrit belli miktarda var ancak o da masraflarını karşılamıyor. Hamsi ise Gürcistan sularına geçti” dedi.

Gelecek yıllara garanti sağlamak adına kota konularak avlanmak gerektiğini ifade eden Uğurlu, "Hamsinin 300 bin tondan fazla avlanmaması gerekiyor. Bizim çalışmalarımız da bu yönde devam ediyor. Sadece av miktarının değil, avcılık yapacak tekne miktarının da sınırlandırılması ve tekne başına av miktarının yükseltilmesi de balıkçıyı mağdur etmeyecektir. Böyle davranılması balık stoklarının geleceğini de teminat altına alacaktır. Geçen yıl balıkçıların kendi arasında anlaşarak belirledikleri kota var. Ancak bu kota çok fazla sonuç vermiyor" diye konuştu.

Son yıllarda bazı balık türlerinin de yok olma tehlikesi altında olduğunu da kaydeden Uğurlu, “Bilinçsizce avlanma, deniz kirliliği gibi etkenler sonucu hamsi, mezgit, kalkan, barbun, Rus kefali ve sargana gibi bir çok balık türü yok olma tehlikesi altındayken, yılan balığı, mersin, kırlangıç, karagöz, eşgine gibi balık türleri de artık Karadeniz sularında görülememektedir. Ancak Su Ürünleri Kooperatifi olarak tehlike altında bulunan bazı balık türleriyle ilgili yavru bırakma çalışmalarımız olacaktır. İlk olarak ise önümüzdeki yavrulama döneminde kalkan balığı yavrusu alarak sularımıza bırakacağız” şeklinde konuştu.

GİRESUN’DA BALIKÇILAR AV SEZONUNU ERKEN KAPATTI
GİRESUN’DA BALIKÇILAR AV SEZONUNU ERKEN KAPATTI
İHA
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2011 Cumartesi 14:06:03
Güncelleme :21 Şubat 2011 Pazartesi 17:57:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?